SLOVENIJA DO KRAJA SEPTEMBRA IZDALA 13.914 RADNIH DOZVOLA GRAĐANIMA BIH

Slovenija je do kraja septembra izdala 13.914 radnih dozvola građanima iz BiH od kojih se 8.809 odnosi na nove, a 5.105 na produženje već izdatih.

Broj izdatih radnih dozvola u ovoj godini blago je povećan u odnosu na prethodnu, konstatovano je na današnjem sastanku u Ljubljani direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamera Bandića i predstavnika Zavoda za zapošljavanje Slovenije.

Bandić je istakao da je na sastanku razgovarano i o potrebi uvođenja dvojezičnog ugovora o radu, o čemu je delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH prije dva dana razgovarala sa predstavnicima nadležnog slovenačkog ministarstva.

On je naglasio da je na sastanku zaključeno da će dvojezični ugovor olakšati zapošljavanje i povećati transparentnost procesa zapošljavanja, saopšteno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Razgovarano je i o takozvanom prvom ugovoru koji mora biti isti kada dođe u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH i Zavod za zapošljavanje Slovenije, a na osnovu kojeg se izdaje upravna nota, odnosno radna i boravišna dozvola.

U praksi je primijećeno da su pojedini poslodavci slali različite ugovore navedenim institucijama, uvijek na štetu radnika, te od sada to više neće biti moguće.

– Imajući u vidu da se u ovoj i prošloj godini povećao broj izdatih radnih dozvola za radnike iz BiH, na sastanku je istaknuta potreba da se shodno tome povećaju i kontrole slovenačkih poslodavaca i uslova rada naših radnika. Ovaj zahtjev podržale su i kolege iz Zavoda za zapošljavanje Slovenije – navodi se u saopštenju, prenosi Srna.