SQUARD JE PRVI GRADSKI AUTOMOBIL U PRODAJI U EUROPI

Za samo 6.250 eura moguće je nabaviti maleno gradsko električno vozilo, koje se dopunjava solarnom energijom, a u većini ga zemalja mogu voziti i 16-godišnjaci

Nizozemska tvrtka Squad Mobility ovoga je tjedna otvorila prednarudžbe za svoje novo minijaturno gradsko vozilo, imena Squad (što je, zapravo, kratica od riječi Solar Quad). Zamišljen kao prijelazno prijevozno sredstvo, koje će popuniti prazninu između automobila i vozila na dva kotača, električni Squad u Europi je kategoriziran kao četverocikl, pa ga u većini zemalja mogu voziti i 16-godišnjaci, u nekima čak i bez potrebe za polaganjem punokrvnog vozačkog ispita.

Ono što je dodatna atrakcija kod Squada, jest njegov način punjenja. Baterije, koje bi trebale omogućiti oko 100 kilometara dosega s jednim punjenjem, ne pune se samo na punjaču, već i putem solarnih fotonaponskih panela ugrađenih na krov vozila. Baterijski sustav je, k tome, zamjenjiv, pa možete Squad voziti na jednoj bateriji dok se druga puni.

Proizvođač tvrdi da, kada je vrijeme sunčano, solarni sustav može u baterije pridodati oko 20 kilometara autonomije svakog dana – a to bi, kažu, trebalo biti dovoljno za mnoge korisnike. Prosječni europski gradski automobil, naime, dnevno prijeđe tek 12,5 kilometara.

Osim što je malen, agilan i lak za vožnju i parkiranje, ovaj automobil nudi i mogućnost skidanja vrata, pa ga se može koristiti i kao vozilo za slobodno vrijeme, ako to vlasnik poželi. U slučaju loših vremenskih prilika, vrata se mogu postaviti natrag te tako zatvoriti kabinu.