SRBIJANSKE TRUPE U STANJU VISOKE PRIPRAVNOSTI

Policija Kosova je saopštila da su na sjeveru Kosova, tokom noći, postavljene dvije nove barikade na teritoriji opštine Sjeverna Mitrovica. U saopštenju Policije Kosova se navodi da su kriminalna lica ili grupe nastavile da postavljaju barikade, dodatno ometajući slobodu kretanja.

“Prema zvaničnim informacijama postavljene su i dvije barikade sa teškim vozilima. Jedna od barikada je postavljena na raskrsnici kod Tehničke škole, dok je druga postavljena na mjestu zvanom Dudin krš”, navodi se.

Srbijanske oružane snage su na “najvišoj razini” pripravnosti, rekao je ministar odbrane Miloš Vučević, naglašavajući sve zategnutije odnose ove balkanske zemlje sa susjednim Kosovom zbog nedavne pucnjave i blokada.

Vojska je više puta posljednjih godina stavljena u stanje povišene pripravnosti zbog napetosti s Kosovom – posljednji put u novembru nakon što je vlada tvrdila da je nekoliko dronova ušlo u srbijanski zračni prostor s Kosova. Dana 10. decembra, Srbi na sjevernom Kosovu postavili su barikade kako bi protestovali protiv hapšenja bivšeg policajca osumnjičenog za umiješanost u napade na policajce etničke Albance.

Blokade su se poklopile s porastom broja prijavljenih pucnjava, od kojih je posljednja prijavljena u nedjelju, navele su mirovne snage pod vodstvom NATO-a KFOR.

“Predsjednik Srbije… naredio je srpskoj vojsci najviši stepen borbene spremnosti, odnosno do razine upotrebe oružanih snaga”, rekao je ministar odbrane Miloš Vučević u saopćenju u ponedjeljak. Dodao je da je i predsjednik Aleksandar Vučić naredio pojačanje specijalnih snaga s postojećih 1.500 na 5.000.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije također je objavilo da će “sve jedinice (odmah) doći pod zapovjedništvo načelnika Glavnog štaba”.

Ove Vučićeve naredbe dolaze nakon što je načelnik Glavnog štaba general Milan Mojsilović u nedjelju poslan na granicu s Kosovom. “Tamo je situacija komplicirana i složena”, rekao je Mojsilović u nedjelju.

Sjeverno Kosovo posebno je na ivici od novembra kada su stotine etničkih Srba koji rade u kosovskoj policiji, kao i u pravosudnom ogranku, poput sudaca i tužitelja, napustili posao.

Protestovali su protiv kontroverzne odluke da se Srbima koji žive na Kosovu zabrani korištenje registarskih tablica koje je izdao Beograd – politika koju je Priština na kraju odbacila. Ali masovna napuštranja funkcija stvorila su sigurnosni vakuum na Kosovu. Priština je pokušala zakazati lokalne izbore za 18. decembar u općinama sa srpskom većinom – ali su odgođeni nakon što je najava izazvala opće zgražanje, a glavna srbijanska politička stranka najavila da će organizirati bojkot.

Zatim je 10. decembra uhapšen bivši policajac osumnjičen za umiješanost u napade na policajce etničke Albance, što je razbjesnilo etničke Srbe koji su podigli barikade koje su paralizirale saobraćaj oko dva granična prijelaza.

Samo nekoliko sati nakon što su postavljene barikade, kosovska policija je rekla da je pretrpjela tri uzastopna napada vatrenim oružjem na jednoj od cesta koje vode prema granici. KFOR, koji je posljednjih mjeseci povećao svoju prisutnost i ophodnje u regiji, rekao je da se najnoviji napad nasilja dogodio u nedjelju, kada je pucano u smjeru latvijskih vojnika koji su se nalazili u tim snagama.

 

KFOR je saopćio da istražuje incident i dodao da “nije bilo ozlijeđenih niti materijalne štete”.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić rekla je prošle sedmice da je situacija s Kosovom “na rubu oružanog sukoba”.

No, Vijeće sigurnosti Kosova – koje se sastalo u ponedjeljak – okrivilo je Srbiju za najnovije pogoršanje odnosa. Optužila je Srbiju da je “djelovala svim raspoloživim sredstvima protiv ustavnog poretka Republike Kosovo”.

Srbi čine oko 120.000 od 1,8 miliona stanovnika Kosova, koji su većinom etnički Albanci.