ŠTA ĆU KUHATI DANAS?
Evo jedan prijedlog za nedjeljni ručak:
Glavno jelo: Pečena piletina s mediteranskim začinima, poslužena uz pečeni krumpir i sezonsku salatu.
Recept za pečenu piletinu:
Sastojci:
4 pileća prsa
2 žlice maslinovog ulja
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 žličica sušenog origana
1 žličica sušenog ružmarina
Sol i papar po ukusu
Upute:
Zagrijte pećnicu na 200°C.
U maloj posudi pomiješajte maslinovo ulje, češnjak, origano, ružmarin, sol i papar.
Pileća prsa operite i osušite kuhinjskim papirom. Zatim ih narežite na manje komade i stavite ih u veću posudu.
Prelijte pripremljenom smjesom od začina preko piletine i dobro promiješajte kako bi se piletina ravnomjerno namazala začinima.
Stavite piletinu na lim za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 25-30 minuta ili dok piletina ne postane zlatno smeđa i potpuno kuhana.
Prilog: Pečeni krumpir
Sastojci:
6 većih krompira, oguljenih i narezanih na kolutove
2 žlice maslinovog ulja
Sol i papar po ukusu
Svježi peršin za posipanje
Upute:
Krompire operite, ogulite i narežite na kolutove.
Stavite ih u veću posudu, dodajte maslinovo ulje, sol i papar te dobro promiješajte kako bi se krompiri obložili uljem i začinima.
Rasprostrite krompire po limu za pečenje i pecite u pećnici na 200°C oko 30-35 minuta ili dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi.
Sezonska salata:
Sastojci:
Mješavina sezonskog lisnatog povrća (npr. miks salata, rukola, baby špinat)
Cherry rajčice, prepolovljene
Krastavci, narezani na kolutove
Kuhana jaja, narezana na četvrtine
Kukuruz šećerac
Maslinovo ulje i balzamički ocat za preljev
Sol i papar po ukusu
Upute:
Pripremite mješavinu lisnatog povrća i stavite je u veliku zdjelu.
Dodajte cherry rajčice, krastavce, kuhana jaja i kukuruz šećerac (ako koristite).
Prelite salatu maslinovim uljem i balzamičkim octom te posolite i popaprite po ukusu.
Pažljivo promiješajte salatu kako bi se svi sastojci ravnomjerno prelili preljevom.
Poslužite uz pečenu piletinu i krumpir. Ako želite, posipajte svježim peršinom prije posluživanja.
Uživajte u nedjeljnom ručku!