ŠTA NAM PSI GOVORE

Ako ste vlasnik psa, sigurno znate o čemu govorimo. Vraćate se iz trgovine u kojoj ste bili veoma kratko, otvarate vrata, a vaš pas  kao da vas nije vidio godinama. Skakanje, lizanje, umiljavanje i lavež, dočekaju vas svaki put kada dođete kući… “Gdje si bio?”, “Zašto si me ostavio?”, “Obećaj da ćeš sljedeći put i mene voditi!”, samo su neke od rečenica koje možete pročitati na tom sretnom licu. Zašto je to tako? Zašto baš psi tako reaguju, dok druge životinje ne pokazuju tu sreću u tolikoj mjeri?

Znanost je odgonetnula ovu zagonetku pa stručnjaci kažu da za to postoje dva razloga:

Preci pasa su vukovi

Prije nego što su postali naši ljubimci i vjerni prijatelji, psi su bili sličniji vukovima. U svijetu vukova, lizanje po licu i pokazivanje emocija, kada ugledaju sebi drago biće, je pozdrav dobrodošlice. Za vukove je lizanje ono što je za ljude rukovanje. Lizanjem člana čopora, koji odnekud dolazi, vuk saznaje i da li je taj drugi vuk večerao i da li donosi nešto i za čopor.

“Miris vlasnika je taj koji izaziva sreću u psu. Ipak niti jedan drugi miris, čak ni miris drugog psa s kojim živi, ne izaziva toliku sreću kod psa. Psi nas doživljavaju kao nešto veoma vrijedno i za nas vlasnike imaju posebne emocije koje ne pokazuju prema nijednom drugom biću”, ističe Gregory Berns, znanstvenik koji se bavio proučavanjem pasa.

Psi su radoznali

Psi nas ne vole samo zato što ih hranimo, već i zato što im je s nama život zabavan, nudimo im nova iskustva, vodimo ih na različita mjesta, iznenađujemo ih, a njihovoj prirodi to odgovara. Psima je bez vlasnika dosadno pa je i to razlog njihove sreće, kada se vlasnici pojave na vratima. Ipak, stručnjaci kažu da su psi i ljubomorni na svoje vlasnike, jer “stalno negdje moraju ići”.

Pas gori od želje da sazna gdje ste bili, ponjušiti će vas da sazna da li ste bili s drugom životinjom, da li ste ga iznevjerili, i naravno, na kraju – da li ste im donijeli hranu. Bez obzira na to što je razlog te silne sreće, kad god dođete kući gdje vas čeka pas, pomazite ga, izljubite i poigrajte se s njim. Pokažite mu da vam je s njim ipak najljepše…

 

 

 

index.hr