START UP TEŠANJ-ZA 12 GODINA INVESTIRANO MILION MARAKA

Tešanj podrška za poslovne ideje mladih

 

                      ZA 12 GODINA INVESTIRANO MILION MARAKA

 

Već dvanaestu godinu Općina Tešanj sredstvima iz budžeta podržava poslovne ideje mladih. Ove godine uvjete za finansijsku potporu je ispunilo 15 aplikanata sa kojima su  potpisani ugovori vrijedni oko 100.000 maraka. U proteklih 12 godina za pokretanje i održavanje poslovnih ideja mladih  investirano je više od milion maraka.

Medju 15 poslovnih ideja mladih poduzetnika su tradicionalno  zanatska zanimanja, ali  i djelatnosti poput stomatološke ordinacije, ili web moblinih aplikacija. Amela Rahmanović se odlučila okušati u proizvodnji dekorativnog malča.

-Dekorativni malč, neko zna, neko ne zna. Radi se o proizvodnji dekoracije za bašte, vrtove, parkove. Boje po želji kupca. Ideju nisam sama osmislila nego zajedno sa mužem. Malo smo razgledali po drugim opštinama gdje je to zastupljeno-kaže  Amela Rahmanović.

Medju poslovnim idejama je i ona mlade magistrice farmacije Danire Alispahić, posvećena majmladjima.

-Tako da ja mislim da nam je ovo poticaj da idemo dalje. Nama se svidja naša ideja jer naša ideja znači budućnost jer ulažemo u našu djecu. To je jedan edukativni centar i meni je posebno drago zbog toga što je taj projekat prošao-dodaje  Danira Alispahić.

Podrška poslovnim idejama mladih u Tešnju se prakticira 12 godina.  Na ovaj način realizirano je više od 200 poslovnih ideja mladih u što je, zajedno s fondacijom „Mozaik“  uloženo više od milion maraka.

-U ovoj godini imamo ukupno potpisivanje 11 ugovora kroz dva programa. Jedan program je start up ili poslovne ideje mladih koji samostalno finansira Općina Tešanj i danas potpisujemo ugovore koje realizujemo zajedno s „Mozaikom“ u okviru kojeg ćemo potpisati još četiri poslovne ideje. Ukupna sredstva za koja danas potpisujemo ugovor iznose oko 100.000 KM-pojašnjava tešanjski načelnik Suad Huskić.

Ohrabruje podatak da  više od 85 posto firmi  pokrenutih na ovaj način  danas uspješno posluje.  Afirmativa.ba