“STJEPANSKI MENI”
Za današnji prijedlog iftara donosimo zanimljiiv recept.
Domaćice iz OKC Bosna Art iz Stjepan polja predlažu “Stjepanski ćevap”
U nastavku pogledajte njegovu pripremu:
SASTOJCI:
- 1 kg brašna
- 1 supena kašika soli
- 500 ml vode
- 1 kg goveđeg mesa
- 2-3 glavice crvenog luka
- Začini ( vegeta, biber)
PRIPREMA:
Skuhati pogaču od brašna sa vodom i kašikom soli, kada se ispeče i ohladi pogaču sitno isjeći na tanke liske ( najbolje je pogaču skuhati prije na dan ili dva od same pripreme kako bi bilo lakše isjeći). Isječenu pogaču isušiti u rerni na laganoj temperaturi dok ne budu dovoljno tvrde da bi mogle popiti temeljac od mesa).
Skuhati meso sa 2 l vode i začinima( dobro je ubaciti goveđu koljenicu kako bi temeljac u kojem se meso kuha bio masniji i samim tim bolji za zaljevanje pripremljenih kora).
Luk sitno isjeckati i ispržiti na ulju.
Pripremljene korice staviti u tepsiju da se zagriju i prliti sa uzavrelim temeljcem od kuhanog mesa, zatim posuti uprženim crvenim lukom a zatim isjeckanim skuhanim mesom. Prekriti sa tepsijom ili alu folijom kako bi odstojalo pola sata ili sat da bi kore popile svu vodu od kuhanog mesa i dovoljno omekšale.