“STJEPANSKI MENI”

Za današnji prijedlog iftara donosimo zanimljiiv recept.

Domaćice iz OKC Bosna Art iz Stjepan polja predlažu “Stjepanski ćevap”

U nastavku pogledajte njegovu pripremu:

 

SASTOJCI:

 

  • 1 kg brašna
  • 1 supena kašika soli
  • 500 ml vode
  • 1 kg goveđeg mesa
  • 2-3 glavice crvenog luka
  • Začini ( vegeta, biber)

PRIPREMA:

Skuhati pogaču od brašna sa vodom i kašikom soli, kada se ispeče i ohladi pogaču sitno isjeći na tanke liske ( najbolje je pogaču skuhati prije na dan ili dva od same pripreme kako bi bilo lakše isjeći). Isječenu pogaču  isušiti u rerni na laganoj temperaturi dok ne budu dovoljno tvrde da bi mogle popiti temeljac od mesa).

Skuhati meso sa 2 l vode i začinima( dobro je ubaciti goveđu koljenicu kako  bi temeljac u kojem se meso kuha bio masniji i samim tim bolji za zaljevanje pripremljenih kora).

Luk sitno isjeckati i ispržiti na ulju.

Pripremljene korice staviti u tepsiju da se zagriju i prliti sa uzavrelim temeljcem od kuhanog mesa, zatim posuti uprženim crvenim lukom a zatim isjeckanim skuhanim mesom. Prekriti sa tepsijom ili alu folijom kako bi odstojalo pola sata ili sat da bi  kore popile svu vodu od kuhanog mesa i dovoljno omekšale.