“STJEPANSKI MENI”
Naše domaćice iz OKC Bosna Art iz Stjepan polja za današnji iftar predlažu slijedeći recept:
BAKLAVA SA SUHIM ŠLJIVAMA
SASTOJCI:
– 500 gr. gotovih jufki
– 500 gr. suhih šljiva bez koštica
– 50 gr. griza
– 300 gr. sjeckanih oraha
– 200 gr. maslaca
AGDA:
– 1 kg šećera
– 1 l vode
– ½ limuna
PRIPREMA:
Uzeti jedan list jufke i premazati maslacem zatim preko staviti drugi list jufke i filovati nadjevom od sjeckanih šljiva, oraha i griza. Fil stavljamo na početku jufke i motati u rolnice. Isti postupak ponavljati dok ne potrošimo jufke i nadjev.
Kada završimo izrezati na jednake djelove po dužini i redati u tepsiju. Na kraju preliti sa preostalim maslacem. Staviti u rernu na pečenje. Prvih 15 min peći na tem. od 200 stepeni zatim postepeno smanjiti temperaturu na 150 ili 100 stepeni zavisno od pećnice. Sušiti baklavice 1 sat. Kada vidimo da su gotove izvadimo iz rerne i zalijemo priprmljenom agdom.
Agdu kuhamo tako da od vrenja kuhamo još 15 min. U koju dodamo limun izrezan na tanke kolutiće.