“STJEPANSKI MENI”

Naše domaćice iz  OKC Bosna Art iz Stjepan polja za današnji iftar predlažu slijedeći recept:

 

BAKLAVA SA SUHIM ŠLJIVAMA

SASTOJCI:

–              500 gr. gotovih jufki

–              500 gr. suhih šljiva bez koštica

–              50 gr. griza

–              300 gr. sjeckanih oraha

–              200 gr. maslaca

AGDA:

–              1 kg šećera

–              1 l vode

–              ½ limuna

PRIPREMA:

Uzeti jedan list jufke i premazati maslacem zatim preko staviti drugi list jufke i filovati nadjevom od sjeckanih šljiva, oraha i griza. Fil stavljamo na početku jufke i motati u rolnice. Isti postupak ponavljati dok ne potrošimo jufke i nadjev.

Kada završimo izrezati na jednake djelove po dužini i redati u tepsiju. Na kraju preliti sa preostalim maslacem. Staviti u rernu na pečenje. Prvih 15 min peći na tem. od 200 stepeni zatim postepeno smanjiti temperaturu na 150 ili 100 stepeni zavisno od pećnice. Sušiti baklavice 1 sat. Kada vidimo da su gotove izvadimo iz rerne i zalijemo priprmljenom agdom.

Agdu kuhamo tako da od vrenja kuhamo još 15 min. U koju  dodamo limun izrezan na tanke kolutiće.