STRUJA U RS – U OD DANAS SKUPLJA ZA DOMAĆINSTVA

Od danas stupa na snagu novi obračun potrošnje električne energije za domaćinstva u manjem bh. entitetu koji će u konačnici rezultirati i većim računima za građane.

Prvi dan nove 2023. godine u Republici Srpskoj donosi i izjednačavanje ljetne i zimske tarife za obračun struje kao i uvođenje ‘blok tarifa’.

Ranije su iz Regulatorne agencije za energetiku RS-a saopćili da je predviđeno da domaćinstva prema potrošnji struje budu podijeljena na tri grupe: Oni koji troše do 500 kilovat sati, od 500 do 1.500 kilovat sati te od 1.500 kilovat sati i više.

Ukoliko u ovom slučaju potrošite 800 kilovata, dio do 500 će se obračunavati po jednoj cijeni, a dio od 300 po drugoj, većoj cijeni.

Elektroprivede između socijalnog mira i “blok tarifa”: Mogu li se građani BiH grijati na struju?

Podsjećamo, elektroprivrede u BiH već su najavile da će u 2023. godini doći do usklađivanja cijena električne energije sa onima na evropskom tržištu te da će biti potrebno uvoditi tzv. “blok tarife” što znači da se potrošnja struje do određene količine obračunava po jednoj cijeni, dok nakon toga cijene struje značajno rastu.

RS uvodi “blok tarife” za potrošnju struje, elektroprivrede u FBiH nisu podnijele zahtjev regulatoru

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske pokrenula je još u augustu 2022. godine tarifni postupak na osnovu zahtjeva distributivnih preduzeća iz sistema Elektroprivrede RS-a o povećanju cijene mrežarine.

No, federalna Regulatorna agencija za energiju do kraja prošle godine nije zaprimila zahtjev za uvođenje “blok tarifa” od Elektroprivrede BiH ili Elektroprivrede HZHB.