SUTRA POČINJE IZBORNA ŠUTNJA, EVO ŠTA JE SVE ZABRANJENO POLITIČKIM STRANKAMA, ALI I MEDIJIMA

Izborna šutnja počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta i traje do njihovog zatvaranja odnosno traje od sutra u 7 sati ujutro do 19 sati u nedjelju’, izjavila je  portparol Centralne izborne komisije BiH Maksida Pirić.

‘U tom periodu zabranjene su bilo kakve nove stranačke aktivnosi. Bitno je da taj dan političke stranke nemaju nikakve aktivnosti niti da mediji izvještavaju o stvarima koje se odnose na političku i izbornu kampanju’, kazala nam je Pirić.

U skladu sa članom 7.4 stav (1) Izbornog zakona BiH u periodu koji počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta i traje do njihovog zatvaranja, političkim strankama, koalicijama, listama neovisnih kandidata i neovisnim kandidatima i kandidatima na listama pripadnika nacionalnih manjina zabranjeno je učešće u javnim političkim aktivnostima što uključuje, ali se ne ograničava samo na sljedeće: održavanje skupova u cilju izborne kampanje, izlaganje na biračkom mjestu i u njegovoj okolini bilo kakvih materijala u cilju uticanja na birače, korištenje domaćih i međunarodnih sredstava komunikacije s ciljem uticaja na birače, korištenje megafona ili drugih razglasnih uređaja u cilju uticanja na birače i svaka aktivnost kojom se ometa ili opstruira izborni proces.

Nedjelja, 02. oktobar 2022. godine je Izborni dan u Bosni Hercegovini.

Biračka mjesta će biti otvorena za glasanje od 07 do 19 sati.

Birači, pored ostalih mogućnosti, lokaciju svog biračkog mjesta mogu provjeriti i slanjem SMS poruke na broj 091 12 12 12.