SUTRA ŠIROM BIH PROTESTI ZBOG UBISTVA ŽENE U BIHAĆU

Zbog svirepog ubistva koje se desilo u utorak u Bihaću, gdje je suprug usmrtio svoju suprugu, širom Bosne i Hercegovine će sutra, s početkom u 15 sati, biti organizovana protestna šetnja.

Još jedan slučaj femicida potresao je bh. javnost kada je u utorak objavljena vijest da je Enes Odobašić iz Bihaća zadavio svoju suprugu i na taj način joj oduzeo život i ostavio bez majke njihovo maloljetno dijete.

Policija Unsko-sanskog kantona i dalje traga za Odobašićem, a o svemu su obaviještene i ostale policijske agencije u zemlji, no Odobašić se i dalje uspješno skriva.

Kako bi se u narodu još više probudila svijest o ovom slučaju, koji nije prvi u BiH, te kako pravosudne institucije ozbiljnije pristupile ovom problemu, u našoj zemlji se sutra organizuje mirna protestna šetnja.

Planirano je da, s početkom u 15 sati, šetnja počne u Bihaću, Banjoj Luci, Gračanici, Tuzli, Sarajevu, Zenici, Stocu i Mostaru.

Organizatori protesta su nicijativa “Nisam tražila”, “Glas žene”, te ostale, odakle su ujedno soapćili nekoliko zahtijeva koje traže od institucija.

Uvođenje femicida kao krivičnog djela u sve zakonske i podzakonske akte; -Hitno usklađivanje krivičnih zakona s Istanbulskom konvencijom (​​Konvencija Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici) i revidiranje kaznenih praksi, samo su neki od zahtijeva.

“Naš bol je vaša sram”, poručili su organizatori.