SVJETSKI LIDERI NA SAHRANI KRALJICE ELIZABETE

Očekuje se da će brojne ključne ličnosti prisustvovati sahrani kraljice Elizabete II, uključujući predsjednika Sjedinjenih Država Joea Bidena.

Biden je potvrdio da će prisustvovati sahrani kraljice Elizabete II nakon što je umrla u 96. godini u dvorcu Balmoral 8. septembra.

Očekuje se da će prisustvovati nova britanska premijerka Liz Truss, kao i lider Laburističke stranke Keir Starmer, javlja The Independent.

Vjerovatno će prisustvovati mnogi svjetski lideri, uključujući turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Prema The Guardianu, rekao je da ako “nađemo priliku, željeli bismo biti prisutni na ovoj ceremoniji.”

Članovi evropskih kraljevskih porodica takođe će navodno otputovati u London na sahranu, uključujući one iz Španije, Belgije, Norveške, Danske, Švedske i Nizozemske.

Na ceremoniji će biti i kralj Charles III, njegova supruga Camilla, sada kraljica supruga, princeza Anne i ser Timothy Laurence, princ Andrew i njegova bivša supruga Sara Ferguson i princ Edward i grofica od Wessexa.

Princ William, sada princ od Velsa, i njegova supruga, princeza od Velsa Kate Middleton, princ Harry, Peter Philips, Zara i Mike Tindall, princeza Beatrice i Edoardo Mapelli Mozzi, princeze Eugenie and Jack Brooksbank, i Lady Louise Windsor and James, Viscount Severn prisustvovat će sahrani.

 

Kraljičini rođaci će vjerovatno biti tamo, uključujući vojvodu od Kenta, princa i princezu Michaela od Kenta, princezu Aleksandru i princa Richarda, vojvodu od Glostera, kao i njene dvorske dame i njeno najbliže osoblje.