TAREVCI KOD MODRIČE-BERBU JAGODA POSJETIO I MINISTAR PAŠALIĆ

Povratnici u Tarevce pokrenuli supstratni uzgoj jagoda

 

                            BERBU JAGODA POSJETIO I MINISTAR PAŠALIĆ

Povratnici u Tarevce, svakako najaktivniju povratničku sredinu u našoj zemlji s proljećem su počeli ralizaciju pilot-projekta uzgoja jagode na hidroponiji. Riječ je o spratnoj supstratnoj proizvodnji  koja, uz prvoklasan kvalitet,  podrazumijeva prinos tokom cijele godine i do deset puta veći od klasičnog uzgoja. Prve  godine ubrano je više od dvije i po tone jagode, a dogodine ovdje planiraju ubrati više od 20 tona.

Projekt je vrijedan oko 200.000 maraka. Uz kreditna i sredstva Općina turskog svijeta i vlada Tuzlanskog i  KS, kroz poticaje pomoglo je i entitetsko ministarstvo u Banjoj Luci koje je u 2018. godini za poticaje poljoprivredi u modričkom kraju izdvojilo  1,3 miliona maraka.

-U 2022. će to biti milion i 900.000 tako da smo za oko pola miliona povećali za ove četiri godine  što znači da se proizvodnja održava, da raste, ali rastu i poticaji-kazao je, obilazeći plastenike s jagodama ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS  Boris Pašalić.

Spratna proizvodnja je organizirana u četiri plastenika.

-Mi imamo oko 11.000 saksija. U svaku idu po tri sadnice što znači 33.000 sadnica. Svaka sadnica bi trebala da dadne po kologram, po knjigama i po kilogram i po-pojašnjava inžinjer poljoprivrede Oliver Katanić.

U ovoj, prvoj godini uzgoja, ubrano je oko 2.500 kilograma visokokvalitetne jagode.

-Možemo da budemo zadovoljni jer smo mi tako diktirali jer glavni prioritet nam je bio da sačuvamo biljku. Nadam se da ćemo sljedeće godine i sezone negdje bar 20 tona da uberemo jagode, a vjerovatno i mnogo više-kaže direktor OPZ u Tarevcima Nahdet Sulejmen.

Brojni su benefiti intenzivne proizvodnje. U prvom redu ekonomski jer se jagoda van sezone uvozila po višestruko višoj cijeni od domaće.

-Sada ova jagoda ima na tržištu cijenu deset do 12 maraka, a u sezoni je dvije, tri i četiri što jasno govori koliko je važno da mi savladamo te tehnologije i da ponudimo tržištu proizvod i onda kada nije naviklo da ga ima kao svjež i da ne uvozimo te proizvoide izvana nego da mi proizvodimo za svoje tržište-zaključuje ministar Pašalić.

U okviru Opće poljoprivredne zadruge u Tarevcima  egzistira  Agro biznis centar vrijedan više od milion maraka gdje su instalirali  hladnjaču kapaciteta 240  tona i liniju za sušenje voća od sedam tona.  Afirmativa.ba