TAREVCI – NOVOGODIŠNJI PAKETIĆI ZA MALIŠANE MODRIČKOGA KRAJA

Raseljeni Tarevljani ne zaboravljaju zavičaj

 

             NOVOGODIŠNJI PAKETIĆI ZA MALIŠANE MODRIČKOGA KRAJA

 

I ove godine Djed Mraz je posjetio povratničko naselje Tarevce kod Modriče. U svojoj kočiji je dovezao novogodišnje paketiće za stotinjak mališana iz modričkog kraja, a uz podjelu paketića i prigodan zabavni program, dobro su se zabavili i stariji.

Raseljeni Tarevljani ne zaboravljaju rodni kraj. Već 15 godina od Amerike do Australije sakupljaju novac kako bi novogodišnjim paketima obradovali najmladje u zavičaju.

-Nikad nećemo zaboraviti, uvijek dolazimo. I ljeti i zimi. Podržavam akciju normalno 15 godina  i uvijek ću podržavati-kažu nam Tarevljani  Hazima Mešanović i  Sabahudin Suljo Mehić, danas nastanjeni u Belgiji.

Uz starije, u ovom, već tradicionalnom dogadjaju, iako rodjeni izvan zavičaja roditelja,  uživaju i mladi.

-Pa lijepo je ovdje u Bosni. Ima dosta familije. I nana mi ovdje živi i tako. Lijepo se osjećam-kaže nam 14-godišnji Amir isić iz Nizozemske.

-Ako budete dobri i naredne godine, dobit ćete pakete od Djeda Mraza-poručio je Djed Mraz, Tarevački mezimac Bahrija koji ovu odgovornu dužnost obnaša već punih 15 godina.

Uz mališane iz Tarevaca,  Vukosavlja, Modričkog Luga, paketiće su dobili i mališani romske zajednice u ovom naselju.

-Osigurali smo jedan dio paketića i za štićenike iz „Kuće nade“ u Odžaku. To su djeca sa posebnim potrebama kojima ćemo ove godine poslati paketiće-kaže nam  Adela Mulić, članica UG „4T“ koje je i ove godine organiziralo ovaj dogadjaj.

U naselju od prijeratnih više od tri hiljade stanovnika danas živi jedna trećina. Praznici su prilika za susret i radost.

-Evo ako kažemo usrećiti, to je najveća riječ ovog dogadjaja kojeg vaša televizija godinama prati i veliko hvala. Pozdrav za BiH i sretni svi naredni praznici, nove godine,  božići. Živi i zdravi svi bili-poručio je Rusmir Trokić, danas stanovnik Belgije.

Prije no što se zaputio natrag, na Sjeverni pol, Djed Mraz je obećao doći i dogodine. Afirmativa.ba