TEŠANJ-3.000 GRADJANA  BEZ PRIMARNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE!?

TEŠANJ-3.000 GRADJANA  BEZ PRIMARNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE!?

Oko 3.000 gradjana više naselja Općine tešanj već nekoliko dana nema pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti zbog čega su i mirnim  protestom ispred zgrade Općine i Doma zdravlja u ovom gradu izrazili neslaganje s odukom nadležnih da ne produži ugovor o finansiranju službi porodične medicine u privatnoj poliklinici sa dnevnom bolnicom „Medicus“  u kojoj su se do sada liječili.

Gradjani odbijaju svoje zdravstvene kartone prenijeti u tešanjski Dom zdravlja ističući kako se u sve ponovo umiješala politika, te da su lišeni osnovnog ljudskog prava na izbor porodičnog ljekara.

Gradjani traže pravo na izbor ljekara

-Ja ne mogu u to da povjerujem i ne bih se nikada s tim pomirila jer nama je predobro u „Medicusu“ . U sve se umiješala politika i nečiji interes-kaže nam Jasminka Salkičević iz Jelaha.

Salkičević; Neću prihvatiti

Finansiranje dva tima porodične medicine u privatnoj poliklinici sa dnevnom bolnicom „Medicus“, u okviru pilot projekta, traje od 2005. godine. Od tada do ove godine ZZO ZDK je uredno potpisivao ugovore o finansiranju sa ovom ustanovom koja, u sektoru porodične medicine pruža usluge za oko 3.000 gradjana iz više naselja općine Tešanj.

-Taj pilot-projekat zvanično nikada nije ukinut, a direktor Fonda ZDK nije uopšte poslao nama, kao registrovanoj ustanovi,  javni poziv za pružanje usluga obiteljske medicine-pojašnjava direktor „Medicusa“ Damir Binakaj.

Nezvanično doznajemo da je s javnim pozivom upoznat  Dom zdravlja u Tešnju kojem je, navodno,  ZZO ZDK ostavio mogućnost da dio usluga porodične medicine prenese na treće zdravstvene ustanove, uključujući i „Medicus“ali da on to nije učinio.

Binakaj-pravno nasilje i kršenje ljudskih prava

-Dom zdravlja hoće na silu da uzme tri hiljade ljudi koji ne žele da se liječe u njihovoj ustanovi. Dom zdravlja i Fond se ponašaju kao da su to njihove pare. To su pare osiguranika i to je povreda ljudskog prava na izbor doktora -dodaje Damir Binakaj.

Gradjani su na protestu, ali i putem društvenih mreža zabranili administraciji „Medicusa“ da bilo kome ustupe ili izmjeste njihove zdravstvene kartone bez njihove prethodne saglasnosti što znači da trenutno nisu obuhvaćeni primarnom zdravstvenom zaštitom u okviru porodične medicine.

Kazaz-umiješala se politika

-Iza toga se, naravno, krije moć politike i ja mislim da je krajnje vrijeme da narod kaže svoje. Na kraju krajeva svaki pacijent ima pravo po zakonu da bira svog porodičnog doktora-ističe jedan od nezadovoljnih gradjana Mirsad Kazaz.

Navode smo nastojali provjeriti i s Upravom Doma zdravlja. No, oni nisu bili u prilici dati izjavu pa su nas uputili na saopštenje, objavljeno na njihovoj facebook stranici,  u kojem demantiraju navode i odgovornost za nastalo stanje prebacuju na ZZO ZDK. Afirmativa.ba