TEŠANJ-INCIDENT LOKALNIH HULIGANA ILI UDAR NA MEDJUNACIONALNE ODNOSE

Tešanj, odjeci napada na katoličku porodicu Glavaš iz Blaževaca

 

                                     INCIDENT LOKALNIH HULIGANA ILI UDAR NA MEDJUNACIONALNE ODNOSE!?                             

 

Više incidenata, od paljenje zastave  na katoličkom groblju u Jelahu do napada na porodicu Glavaš u tešanjskom naselju Blaževci, uznemirili su stanovnike tešanjsko-usorskoga kraja. Da li je riječ o izdvojenim incidentima neodgovornih gradjana i lokalnih huligana, ili je, pak riječ o dogadjajima koji dugoročno mogu negativno utjecati na tradicionalno dobre odnose Bošnjaka i Hrvata koji su i tokom rata u ovom kraju bili uzorni.

Kuća Glavaša u Blaževcima                                                                                                                                             Mjesto napada

Porodica Daliborke Glavaš jedna je od najstarijih u Blaževcima. Te večeri, kada ih je grupa obijesnih mladića iz susjednog bošnjačkog sela, napala, a potom više puta automobilom presrela na lokalnom putu, ženili su sina.

-Mi ovdje zaista nemamo te vrste problema. Živi se složno. Slavimo i Bajram. Slavimo i Božić. Ja imam komšije kojima sam išla. Oni su meni, u stvari prvi dan Bajrama bili na svadbi. Njih je bilo dvanaestero kod mene na svadbi tu noć-još uvijek potresena nam priča Daliborka Glavaš iz naselja Blaževci kod Tešnja. Te večeri se u automobilu, vraćajući se sa svadbe, nalazila s mužem i dvoje maloljetne djece.

Daliborka Glavaš

Glavaši ističu kako te večeri  nisu napadnuti zbog nacionalne pripadnosti i kako incident ne može poremetiti dobre komšijske odnose.

-Ne može ovo poremetiti odnose susjeda ovdje, to je sigurno. Ovo nisu bili incidenti motivirani  medjuancionalnom netrpeljivošću što neki mediji zvještavaju da je to bilo. Znači, ja sam rekla odmah i moj muž to veče u policiji da je to bilo  huliganstvo. Ništa drugo-priča nam Daliborka.

(NE)NADLEŽNOST POLICIJE

Mjesto incidenta, po nadležnosti  policija iz Tešnja dijeli s kolegama iz Teslića, zbog čega je ovo često „ničija zemlja“. Jedan od mladića, R.M., inače sin lokalnog policajca,  porodicu Glavaš je nastavio uznemiravati i nakon incidenta, a na putu  u blizini crkve osvanuli su i prijeteći grafiti. Nešto ranije uništena je zastava na spomeniku hrvatskim braniteljima  u katoličkom groblju u Jelahu.

Grafiti na asfaltu na ulazu u Blaževce                                                                                          katoličko groblje u Jelahu

-Tu noć zaista niej bilo nikakvih nacionalističkih povika. Medjutim, Onu noć poslije napada kada su autima divljali ovdje ispred kuće i oni pištolji gore što su nacrtani kod crkve na asfaltu, onda me to poljuljalo malo bilo-zabrinuto nam priča Daliborka Glavaš.

-U početku to uisitnu nije imalo izražen nacionalni predznak, ali na žalost, sve poslije što se dogadjalo je preraslo u to  jer već sutra su svi znali da je to hrvatska, katolička obitelj-ističe usorski načelnik  Zvonimir Anđelić.

Zvonimir Anđelić                                                                                                                                                                   Fahir Solo

Anđelićevo mišljenje ne dijeli Glavašev susjed i prijatelj, inače vijećnik NES-a u OV Tešanj Fahir Solo. Ističe kako zajedno žive složno oduvijek, obradjuju zemlju, idu u lov, druže se.

-A, ovo što se tiče tih nekakvih objava da je riječ o nacionalizmu, nikakve veze nema. Apsolutno, sto posto garantujem za to i stojim danas, i za deset godina i za 15 iza toga. Ono što bi voljeli mi ovdje mještani svih nacionalnosti da malo prodju ti dušebrižnici, da vide kakvi su nam putevi, kakva je rasvjeta, kakve su živice. Da li je to nekome cilj da što prije odavde nestane neko stanovništvo,  ne znam-pita se Fahir Solo.

Prvi čovjek Općine Usora, medjutim,  kaže kako se Hrvati u Blaževcima osjećaju ugroženima.

-Osjećaju nelagodu i osjećaju tu netrpeljivost. I, nama ne treba neko iz drugog naroda objašnajvati kako to nije-ističe  Zvonimir Anđelić.

Sve je uznemirilo stanovnike ovoga kraja.

-Ja sam i prvi dan, a evo i danas ubijedjen kako nije riječ ni o kakvim narušenim medjunacionalnim odnosima. Zapravo, to nije karakter niti Tešnjaka, niti gradjana koji žive na ovim prostorima. Mi živimo drugačiju stvarnost. Na žalost, to je dobilo neku drugu dimenziju izvještavanjem odredjenih medija ili  izjavama ljudi koji, zapravo, ne žive na ovim prostorima-poručuje Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj.

Kažnjavanje odgovornih i više koordinacija medju policijskim agencijama, svakako bi ulilo više sigurnosti ovdašnjem stanovništvu. Afirmativa.ba