TEŠANJ-IZVODJAČI I PUBLIKA UŽIVALI U HITOVIMA KOJI SU OBILJEŽILI JEDNO VRIJEME

Tešanj, održan festival „Večeri starog grada“

 

          IZVODJAČI I PUBLIKA UŽIVALI U HITOVIMA KOJI SU OBILJEŽILI JEDNO VRIJEME

 

Udruženje muzičara „Alkatmeri“ iz Tešnja i ove je godine, po 13. puta organiziralo Festival zabavne muzike  „Večeri starog grada“.  Nastupilo je 11 izvodjača iz Hrvatske i BiH. Bila je ovo rijetka  prilika, kako za izvodjače, tako i za publiku,  da se vrati sjećanje na velike izvodjače i hitove koji su obilježili jedno vrijeme.

Zajedno sa izvodjačima i publika je uživala u neponovljivim hitovima, Kemala Montena, Arsena Dedića, Lea Martina, Olivera Dragojevića, Jadranke Stojaković…

-Ja sam pristalica starih dobrih hitova, stare dobre muzike gdje se ima šta pjevati, gdje pjevač ima šta pokazati, gdje izvodjač svirač ima šta odsvirati-kazao je profesor muzike  Sajid Jusić.

S obzirom na činjenicu da je Festival i ove godine revijalnog karaktera, uz numere poznatih izvodjača, nastupili su i kantautori.

-Prošle godine sam pjevao Oliverove pjesme. Ove godine sam sa svojim. Iskoristio sam šansu da poguram ono što ja radim. Za mene je velika čast biti prisutan tu-kazao je kantautor iz PrnjavoraDanijel Šarčević koji je nastupio uz gitarsku pratnju Zorana Kovačevića.

Svi se slažu da su novi muzički pravci umnogome potisnuli rockn'roll, kao i takozvane lake note, ali su isto tako složni u činjenici da se kvalitet uvijek vraća.

-Uvijek se dogodi nešto retro. Nešto se vrati, nešto dodje, nešto ode. Rockn'roll neće umrijeti-kaže nam vokalni solista Tomislav Filipović.

Organizatori dogodine planiraju omasoviti i sadržajno obogatiti ovaj Festival.

-Ove i prošle godine to je zabavna muzika što ne znači da naredne godine ne možemo napraviti neke tamburaške orkestre iz drugih zemalja neke grupe koje njeguju neku lijepu etno-muziku i tako dalje-poručuje predsjednik Organizacijskog odbora Festivala Ismet Pašalić.

Maestralnim izvedbama publiku su zabavili i Emir Bajraktarević, Anto Škoro, Elma Ahmić Krdžalić. Festivalski orkestar predvodio je Sajid Jusić, za bubnjevima je bio Elmir Kikić Kurt, dok su za solo i bass gitaru bili zaduženi Nedim Merzić Neko i Mensur Krdžalić. Za mix pultom bio je Kenan Pašalić.  I ove godine Festival su podržali Federalno i Kantonalno ministarstvo kulture i sporta kao i Općina Tešanj.

Afirmativa.ba