TEŠANJ-KRENUO 13. MARŠ MIRA ZA SREBRENICU

Srebrenica se ne smije zaboraviti i nikada i nikome ponoviti poručili su i ove godine mještani Trepča kod Tešnja koji, uz podršku starijih, donatora i Općine,  trinaesti  put organiziraju  „Marš mira za Srebrenicu“. Ove godine iz Trepča je put Nezuka krenulo 11 učesnika Marša mira za Srebrenicu. Četverica će im se, na putu do Potočara,  priključiti u Nezuku. Najmladji učesnik Marša, Daris Hodžić,  ima samo osam godina.

-Prvi puta idem za Srebrenicu sa svojim ocem da i ja odam počast poginulim žrtvama i da se Srebrenica nikada ne smije zaboraviti-kaže nam Daris.

Medju učesnicima Marša mira, koji su  prigodnim programom  trinaesti put ispraćeni iz Trepča, je i 62-godišnji Nedžad Avdić iz Švicarske.

-Pa, ovo ja dugo planiram i sada mi se pružila prilika. Opredijelilo me, naravno, da dam svoj skromni doprinos  da se genocid nikada ne zaboravi  i da se više nikada nikome ne ponovi. Najmanje što mogu je da, uz hranu, vodu, lijekove, u udobnoj obući i odjeći predjem put smrti kojima su iznureni, gladni i progonjeni spas od dželata tražili nevini ljudi srebreničke enklave-kaže Nedžad Avdić.

 

Njegovanje kulture sjećanja od presudne je važnosti. Sjećanje na genocid u Srebrenici i aktivnosti koje se kontinuirano poduzimaju i u lokalnim zajednicama, za rezultat bi trebale da imaju opću osudu zločina.

-Da se ne zaboravi i da se pamti Srebrenica. A, drugi je cilj da što više mladih uključimo pošto znamo da se to u školama ne uči,  da se ta naša mladost sjeti, da pamti, da ne zaboravi šta se desilo od 1992. do 95. u našoj Srebrenici gdje se desio genocid-kaže vodja Marša  Senad Hasanbašić.

Učesnici Marša će preko Maglaja, Zavidovića, Banovića i Kalesije osmog jula stići u Nezuk gdje će se priključiti učesnicima iz BiH i svijeta. Afirmativa.ba