TEŠANJ-NAKON PROŠLOGODIŠNJIH REDUKCIJA 20 POSTO BUDŽETA ZA DVA NOVA BUNARA

Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, kada je oko 30.000 korisnika gradskog vodovoda bilo izloženo višemjesečnim redukcijama u vodosnabdijevanju, u Tešnju s u ovoj godini odlučili unaprijediti stanje. U proljeće je počela izgradnja novog bunara u Jelah Polju.

-Hidrološke prilike su bile izuzetno nepovoljne, a imali smo rokove. U jednom momentu osam pumpi je radilo i nismo mogli oboriti nivo vode. Bili smo čak dogovorili s Nadzorom da se obustave radovi jer jednostavno nismo mogli raditi-priča predstavnik izvodjača radova kompanije „Inter“  Dino Ahmić.

Uprkos teškoćama radovi su okončani u predvidjenom roku. Novi bunar kapaciteta 850 kubnih metara na dan, vrijedan 600.000 maraka, za oko 20 procenata će povećati kapacitet izvorišta „Jelah“.

-Na naše vodosnabdijevanje na cijeloj teritoriji općine Tešanj  to je nekih 12 do 15 posto. Tako da su to značajne količine sigurno i pomoći će u tome da imamo stabilno vodosnabdijevanje  odnosno da nemamo redukcije-pojašnjava direktor KP „Rad“ Hasan Handžić.

-Istovremeno, ozvaničili smo i potpisan je ugovor za još jedan ovakav bunar na drugoj lokaciji. Ta dva bunara će biti investicija blizu 1,5 miliona maraka koja bi dugoročnije trebala da pomogne u kvaliteti vodosnabdijevanja u Tešnju-dodaje općinski načelnik  Suad Huskić.

U ovoj godini će iz općinskog budžeta za vodosnabdijevanje biti izdovjeno 5,5 miliona maraka što je 20 posto budžeta. U proteklih sedam godina za vodosnabdijevanje i kanalizaciju u Tešnju je, iz raznih izvora, investirano više od 23 miliona maraka. Afirmativa.ba