TEŠANJ: ODRŽAN DEVETI SAJAM SREDNJIH ŠKOLA I FAKULTETA

U organizaciji Općine tešanj i Razvojne agencije u ovom gradu je održan Deveti sajam srednjih škola i fakulteta.

Učešće je uzelo 30 fakulteta, sedam srednjih škola, kompanije koje nude programe stipendiranja kao i više ustanova iz oblasti posredovanja u zapošljavanju. Za svršene osnovce i srednjoškolce ovo je  jedinstvena prilika da donesu  odluku o nastavku školovanja i odabiru zanimanja.

-Ovdje ima dosta interesantnih škola. Neke koje su mi se svidjele su bile električar. To me uvijek zanimalo kad sam malen bio i nadam se da ću upisati školu koju volim i u kojoj ću biti uspješan-kaže učenik devetog razreda OŠ “Rešad Kadić” Emrah Turkeš.

Organizatori i ovogodišnjeg, Devetog sajma srednjih škola i fakulteta su Tešanjska razvojna agencija i Općina.

Sajam: Prilika za mlade

-Znanje je ono nešto što nas može održati na ovom svijetu kako bi trebalo na pravom putu i mi se trudimo da pomognemo našoj djeci pri izboru-kaže director TRA Edin Ibrahimović.

-Cilj nam je svih ovih godina da u Tešanj dovedemo sve obrazovne istitiucije. Da mladima sa  prostora općine Tešanj i njihovim roditeljima pomognemo u donošenju jedne od najvažnijih odluka u životu, dakle, izbora profesije-kazao  je tešanjski načelnik  Suad Huskić.

Ibrahimović: Pomoći pri izboru

Medju 30 visokoobrazovnih institucija  je i Univerzitet u Bijeljini.

-Cilj nam je da ovoj omladini pokažemo da treba da ostanu u svojoj zemlji, da studiraju, da definitivno možemo da izvedemo kvalitetne kadrove. Moja želja je da što više njih upiše jer bez kvalitetnih ljudi nema pomaka-kazao je predstavnik Univerziteta Đorđe Valetić.

Poboljšanje  materijalnog statusa pripadnika OS BiH ponovo je probudilo interes mladih da postanu profesionalni vojnici. U toku je konkurs za prijem 400 regruta.

Smajlović: OS BiH poželjan poslodavac

-Samim tim popravljen je i interes mladih ljudi. Trenutno imamo zainteresiranih mladih ljudi  mnogo više nego što je raspisano radnih mjesta-kaže   major Amir Smajlović, načelnik Centra za regrutovanje i tranziciju OS BiH u Tuzli.

Uskladjenost obrazovnog Sistema sa razvijenim svijetom, kao i akreditovanje visokih škola i fakulteta mladima daju nove prilike.

-Ja mislim da ima nade za nas i ovdje iskreno. Sa dobrom školom i dobrom podlogom ima nade-kaže učenica Meicinske škole u Tešnju  Lejla Ibrišimović.

U okviru sajma održana je panel diskusija “Maturanti pitaju”. Afirmativa.ba