TEŠANJ – ODRŽANO 29. POJEDINAČNO FEDERALNO ŠAHOVSKO PRVENSTVO ZA KADETE I JUNIORE

TEŠANJ – ODRŽANO 29. POJEDINAČNO FEDERALNO ŠAHOVSKO PRVENSTVO ZA KADETE I JUNIORE

U organizaciji mjesnog šahovskog kluba u Tešnju je održano 29. pojedinačno šahovsko prvenstvo za kadete i juniore Šahovskog saveza FBiH. Učešće je uzelo više od stotinu mladih šahista, a najuspješniji će izboriti plasman na Državno prvenstvo koje će se održati 15. maja ove godine.

Tešnju, gradu sa bogatom šahovskom tradicijom, nije bez razloga povjerena organizacija ovog važnog natjecanja. Odazvalo  se više od stotinu mladih šahista.

-Ovdje se igra po Švajcarskom ili Bergerovom sistemu u zavisnosti koliko bude igrača prisutno. Ako je manje onda ide Bergerov, svako sa svakim, a ako je više  igra se Švajcarski sistem. Rasporedjeni su od osam do 18 godina i to su kadeti i od 18 do 20 godina su juniori-ističe Sead Hafizović, predsjednik OO Prvenstva i član UO Šahovskog saveza FBiH.

Da BiH, uprkos neodgovornom odnosu društva prema šahu ima šahovske nade svjedoči i prisustvo šesnaetogodišnjeg Ismeta Mešića iz Doboj Istoka.

-Mogu reći da sam najviše ponosan na osvajanje Balkanskog prvenstva prošle godine, na osvajanje, po drugi put Evropskog školskog kupa,  i četiri puta državni prvak u svim uzraslim kategorijama. Cilj mi je postati olimpijac svakako. Ako ne u ovoj, a ono u narednim godinama-kaže Mešić.

Nebriga zajednice i nagomilani problemu u krovnoj  šahovskoj asocijaciji umnogome otežavaju vrhunske rezultate, ali i razvoj šaha u našoj zemlji.

-Prošle godine BiH prvi puta nije igrala Olimpijadu koja je bila u Indiji što je pomalo smiješno s obzirom na naše rezultate. Bili smo drugi na Olimpijadi 94. godine zahvaljujući upravo tim igračima koje ste sada spomenuli, Predragu Nikoliću, Ivanu Sokolovu, Bojanu Kurajici, Emiru Dizdareviću, Nebojši Nikoliću. Tu je problem što se tiče krovnog Saveza, tj Saveza BiH koji već dugo godina ne funkcioniše. Žao mi je što se tu malo više ne uradi po tom pitanju. Nadam se da će uskoro i to pitanje da se riješi jer je evidentno da Unija zadnjih godina ne funkcioniše koja je bila, oni koji to znaju, samo prijelazno rješenje-upozorava Goran Trkulja, medjunarodni šahovski majstor.

Bez obzira na poteškoće šah u našoj zemlji opstaje i sve je masovniji. Ovi mladi šahisti s razlogom žele da se domognu jednog od prva tri mjesta koja ih vode na prvenstvo BiH.

-Državno prvestvo će se održati 15 maja ove godine. O stanju u šahu u našoj zemlji govori i podatak da se petnaestak dana prije njegovog  održavanja još ne zna hoće li domaćin biti Bijeljina ili Teslić. Afirmativa.ba