TEŠANJ-OSMI SAJAM SREDNJIH ŠKOLA I FAKULTETA

TEŠANJ-OSMI SAJAM SREDNJIH ŠKOLA I FAKULTETA

U organizaciji Općine tešanj i Razvojne agencije u ovom gradu je održan Osmi sajam srednjih škola i fakulteta  na kojem je učešće uzelo 28 fakulteta,  osam srednjih škola, dvije kompanije koje nude programe stipendiranja kao i više ustanova iz oblasti posredovanja u zapošljavanju. Za svršene osnovce i srednjoškolce ovo je  jedinstvena prilika da donesu  odluku o nastavku školovanja i odabiru zanimanja.

Medju posjetiocima je  najviše učenika koji uskoro završavaju osnovno ili srednje obrazovanje.   Koju srednju školu ili fakultet upisati, koje zanimanje odabrati, pitanje je koje muči svakog od njih.

-Nisam još ništa konkretno odlučio, ali volio bih da vidim kakvih zanimanja ima ovdje. To mi svakako pomaže da donesem konačnu odluku šta upisati-kaže nam učenik devetog razreda OŠ “Džemal Bijedić” iz Miljanovaca kod Tešnja Mujo Mudrov.

Organizatori i ovogodišnjeg, Osmog sajma srednjih škola i fakulteta su Tešanjska razvojna agencija (TRA) i Općina.

-Znači, treba voditi računa o kadrovima, o našoj djeci i njihovom opbrazovanju. Na ovaj način pokušavamo pomoći mladima u njihovoj profesionalnoj orijentaciji. Iz svih škola smo danas za učenike ovdje osigurali besplatan prijevoz-kaže direktor TRA Edin Ibrahimović.

-Bez znanja nema uspjeha. Ovo je način kako da približimo i srednje škole i fakultete našim učenicima srednjih škola i našim studentima-dodaje predsjedavajući OV Tešanj Amir Kurtić.

Medju 28 fakulteta je i osam sa zeničkog Univerziteta (UNZE) koji u ovoj akademskoj godini nije upisao  planirani broj studenata.

-Tešanj je okosnica razvoja metaloprerade u ZDK i u posljednih nekoliko godina nismo vidjeli pokazan interes za studiranjem djece iz ovog dijela kantona na Univerzitetu u Zenici. Mislim da to zajedno u budućnosti možemo promijeniti-kaže rektor UNZE Jusuf Duraković.

I tešanjska privreda se suočava s nedostatkom oko 3.000 kvalificiranih radnika. Na Birou rada se nalazi radna snaga koja, ističu  poslodavci, iz mnogo razloga,  uglavnom nije konkurentna na tržištu rada.

-Smatram da se uopšte ne vodi računa o upisnoj politici. Smatram da kadrovi koji se školuju uopšte nisu prilagodjeni potrebama tržišta rada i da apsolutno niko ne vodi računa o  tome šta je potrebno firmama I kakvi profili zanimanja su potrebni-ističe izlagač i poslodavac iz Tešnja Kenan Korajlić.

Činjenica je da fakulteti, posebno javni sve teže dolaze do studenata. Istovremeno privredi nedostaje kvalitetna radna snaga. Kako zadržati mlade u BiH, svakako je pitanje koje će biti aktuelno i u godinama koje dolaze. Afirmativa.ba