TEŠANJ-STIGLO 170 IZVIDJAČA IZ CIJELE BiH

Članovi  Odreda izvidjača „Crni vrh“ iz Tešnja i ove su godine, po 11. put, ugostili više desetina izvidjača u okviru 11. susreta izvidjača BiH. U izvidjačkim vještinama natjecalo  se više od 170  izvidjača u više kategorija iz  iz 35 izvidjačkih odreda iz cijele BiH.

Masovna okupljanja mladih, poput izvidjačkih susreta u Tešnju, usljed pandemije korona virusa, u protekle dvije godine bila su otkazana ili reducirana. Ove godine, na njihovu veliku radost, desetine izvidjača su ponovo na druženju u Tešnju.

-Ovo su poletarci i pčelice i njihov uzrast je od sedam do 11 godina. Evo nakon tri godine ponovo smo ovdje u Tešnju sa našim prijateljima. Što nam je veoma drago da obnovimo naše prijateljstvo-kaže nam Mirsad Hindić, načelnik OI „Jablan“ iz Jablanice.

-Nama  ovo takmičenje znači da putujemo po svijetu, da upoznam nove prijatelje i naučimo nešto o izvidjačima-dodaju članice Odreda  Ajla Maksumić iMara Manigoda.

Iako u nezavidnoj saituaciji, zahvaljujući ponajviše entuzijazmu, izvidjački pokret u BiH se razvija i prilagodjava novim prilikama.

-Upravo ove godine promijenili smo kategoriju za takmičenje. Do sada su bili mladji izvidjači planinke, a sada smo uzeli poletarce i pčelice. Ta kategorija je dugo vremena bila zapostavljena-ističe starješina OI „Crni vrh“ iz Tešnja  Mujo Pobrić.

Mladi izvidjači i planinke iz Sarajeva, Mostara, Banje Luke,Doboj Istoka, Brčkog, Zenice  stigli su u Tešanj kako bi u okviru 11. susreta izvidjača provjerili stečena znanja i  upoznali nove prijatelje.

-Ovo takmičenje mi znači mnogo zato što upoznajem nove prijatelje, družim se i upoznajem se s novim vještinama-priča nam članica OI „Vrba“ iz Doboj Istoka Lamija Bekrić.

-Pa, fino mi je što ću biti na takmičenju i očekujem da osvojimo neki trofej-dodaje  Ajla Cogo iz zeničkog OI „Lisac“.

Pandemija se negativno odrazila i u aktivnostima izvidjačkog pokreta u BiH.

-Moram naglasiti da izvidjači, kao organizacija, nisu stajali u protekle dvije godine. Nije bilo više tih ličnih kontakata u smislu kao što je ovo takmičenje, ali smo se mi vrlo lako orijentisali na rad preko interneta-priča nam  Ivan Klašnić, načelnik OI „Vermont“ iz Brčko distrikta.

-Ta pauza, koju je uslovila korona, nanijela je ogromnu štetu kada je u pitanju druženje izvidjača. Ali mi smo, na svu sreću, ponovo zajedno i ponovo ćemo osvajati rezultate-dodaje član Štaba OI „Vrba“ Doboj Istok  Sulejman Mrković.

Uprkos poteškoćama BiH danas egzistira više od  40  izvidjačkih odreda.  Afirmativa.ba