TEŠANJ-SVEČANI PRIJEM ZA NAJUSPJEŠNIJE UČENIKE

Tradicionalno već godinama  na prijemu u Općini okupe se najbolji učenici tešanjskih osnovnih i srednjih škola. Ove godine ukupno 87 učenika, 12 učenika generacije, 55 učenika sa posebnom diplomom, te 20 učenika sa ostvarenim značajnim rezultatima na različitim takmičenjima. Vrijeme je za odabir zanimanja pa i novčane nagrade svakako dobro dodju kaže nam učenica generacije STŠ u Tešnju Enida Kašibović.

-Odabrala sam definitivno Fakultet elektrotehnike u Tuzli, smjer automatika i robotika. To sam i ranije  planirala. Ovo nam puno znači u moralnom, ali i finansijskom smislu. Sad je upis na fakultet. Sve to košta naravno jer, pored roditelja, hvala im što su uz nas.  To nam puno znači-ističe Kašibović.

Već više od 15 godina u Općini Tešanj na ovaj način, kažu, iskazuju poštovanje, ali i stimulišu znanje i poduzetnost kod mladih ljudi.

-na ovaj način želimo ukazati da smo primijetili njihove rezultate, da čestitamo njima, njihovim roditeljima,  profesorima i nastavnicima, da im zaželimo uspjeh u budućnosti i da ih nagradimo za ono što su uradili-kazao je tešanjski načelnik Suad Huskić.

Većina ovih uspješnih mladih ljudi željeli bi, nakon školovanja, ostati u BiH. To, medjutim,  zavisi od sveukupnog društvenog ambijenta i mogućnosti za zapošljavanje. Nisu, kažu, uvjereni da  vlast u BiH  čini dovoljno kako bi ih zadržala u domovini. Afirmativa.ba