TEŠANJ-UPOZORENJE, DOBROVOLJNO DAVALAŠTVO JE DRUŠTVENI PROBLEM!

Iz Službe za transfuziju Opće bolnice Tešanj upozoravanju

 

                        DOBROVOLJNO DAVALAŠTVO JE DRUŠTVENI PROBLEM!

 

Vrijeme godišnjih odmora redovito je vrijeme kada je izraženiji problem u oblasti doborovljnog darivanaj krvi i vrijeme kada su nadležni često u prilici da javnim apelima dolaze do novih, u prvom redu deficitarnih, količina krvi. Ono što zabrinjava je činjenica da je, zbog dugogodišnje neuredjenosti, dobovoljno davalaštvo postalo društveni problem. Izuzetak nije ni područje Maglaja, Tešnja, Doboj Juga i  Usore koju u ovoj oblasti pokriva Služba za transfuziju Opće bolnie u Tešnju, jedine zdravstvene ustanove ovog tipa u ZDK.

„Naša bolnica je u stalnom razvoju. Neke grane poput hirurgije, ginekologije i akušerstva nužno rezultiraju potrebama za većim količinama krvi. Na žalost resursi u doborovoljnom davalaštvu su isti. Mi svaku priliku koristimo da upozorimo na to da je pitanje doborovoljnog davalaštva krvu problem opšte zajednice-ističe Načelnica Odjela transfuzije u Općoj bolnici u Tešnju prim. Kadrija Abduzaimović.

Ona ističe da u ovoj oblasti BIH ulazi u jedan veliki problem zbog izmijenjenih uvjeta u kojima egzistira doborovljno darivanje krvi.

„Ranije su se akciej organizirale u firmama koje su bile u državnoj svojini. Davaoci su imali svoja udruženja, slobodne dane i odredjene  nagrade i naknade.  Danas su to, uglavnom privatne kompaniej i ustanove i zaista je teško na prihvatljiv način to organizirati-upozorava Abduzaimović.

Ona ističe kako je saradnaj sa Crvenim križom izuzetno dobra, ali da probleme dijele svi.

-Ponekada i po cijelu sedmicu čekamo na neku vrstu krvi što nikako nije dobro. Problemi leže i u velikom egzodusu stanovništva. Naši mladi davaoci, koji su osnov za davalaštvo u budućnosti, često odlaze iz zemlje u potrazi za boljim životom i to je za nas veliki gubitak. Istovremeno, gubimo starije davaoce koji se zbog  godina nužno moraju povući“, kaže Abduzaimović, naglašavajući da se  redovito šalju odredjeni izvještaji ka nadležnim ministarstvima s preporukama za poboljšanje.

Godišnje potrebe Opće bolnice u Tešnju su oko 1.200 doza krvi i, za sada se to uglavnom uspijeva prikupiti. Ukoliko se ova oblast sistemski ne uredi i doborovoljni davoaci ne dobiju društveni status koji zaslužuju, problem će iz goidne u godinu postajati sve veći.  Afirmativa.ba