TESLIĆ -FMROI, 654.000 MARAKA ZA 47 POČETNIH BIZNISA IZ 14 LOKALNIH ZAJEDNICA RS

Federalno ministarstvo za raseljene osobe i i zbjeglice

 

               654.000 MARAKA ZA 47 POČETNIH BIZNISA IZ 14 LOKALNIH ZAJEDNICA RS

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je u Tesliću sa 47 povratnika-poduzetnika  iz 14 općina i gradova entiteta RS potpisao ugovore o podršci u početnom biznisu. Potpisivanju ugovora, uz povratnike su prisustvovali i predstavnici opštine Teslić, a  ukupna vrijednost  potpisanih ugovora  iznosi  654.000 maraka.

Enida Hodžić iz Doboja je prije godinu dana pokrenula vlastitu prijevoznički firmu. Finansijsku potporu će iskoristiti za nabavku nedostajuće opreme i podizanje konkurentnosti.

-Upravo tako da možemo proširiti našu firmu, a samim tim, kako širimo firmu i naša sigurnost postaje čvršća, a razvojni planovi izvijesniji-kaže Enida.

U Ministarstvu ističu kako je ovaj projekt usmjeren za pokretanje biznisa i podršku razvoju već postojećih.

-Po jednom korisniku to bi blio do 15.000 u zavisnosti od djelatnosti. Ono što je dobro jeste da raste  broj iz godine u godinu i sve više mladih ljudi se odlučuje za pokretanje vlastitog biznisa. Mi želimo podržati one koji imaju afinitet za poduzetništvo kako bismo postigli očekivane efekte na terenu-kazao je

Edin Ramić, ministar za raseljene osobe i izbjeglice FBiH.

Na ovaj javni poziv prijavili su se i Sanel Šahbaz, vlasnik kamenorezačke radnje u Kozarcu kod prijedora i Ramiz Aldobašić, vlasnik gradjevinskog obrta u Miljkovcu kod Doboja.

-Ja sam tražio pomoć da kupim sebi mašine za obradu kamena. Dobio sam frezu i CNC mašinu tako da mi je danas odobreno to sve i, ako Bog da, nastavljamo s poslom.  Ima posla, ali je malo teško za radnike, sve je teže naći radnu snagu-kaže  Šahbaz.

-Posla ima, obrta ima. Svega ima samo treba malo pogurati i evo hvala Federalnom ministarstvu na pomoći ide to željenim tempom-poručuje Aldobašić.

-Htjela sam da budem samostalni poduzetnik. Znam da je to težak korak, ali evo vidjela sam da imaju i ovakve podrške i stvarno mnogo  znače, tako da sam za ovu podršku predala i dobila sam-dodaje vlasnica relax studija u Modriči Amra Ramić.

U ovoj fazi podrškom su obuhvaćena i četiri povratnika u Teslić s kojim ovo Ministarstvo ima obostrano korisnu saradnju.

-Uvijek je zadovoljstvo kada se realizuju projekti koji su direktno vezani uz pojedince i porodice, kada tačno znate da kroz projekt pomažete živim ljudima koji žive sa svojim porodicama i imaju svoje ideje. Mi smo u svojevrsnoj nemilosti vlasti  u RS i svi slični projekti nama znače mnogo u smislu poboljšanja života naših gradjana-kaže načelnik Opštine Teslić Milan Miličević

Projektom su obuhvaćeni povratnici koji su se već dokazali u poduzetništvu, dok će oni koji nisu vični samostalnom privredjivanju biti podržani drugim vidovima pomoći. Afirmativa.ba