TESLIĆ-U RAD PUŠTEN SAVREMENI VIDEONADZOR

                           TESLIĆ-U RAD PUŠTEN SAVREMENI VIDEONADZOR

U okviru projekta „Bezbjedan grad“ koji,  u saradnji s lokalnim zajednicama, provodi MUP RS, u Tesliću je pušten u rad savremeni sistem videonadzora. Videonadzor sa 14 kamera ima za cilj poboljšati bezbjednost gradjana i njihove imovine, ali i prevenirati prekršaje i krivična djela. U ovaj posao investirano je 40.000 maraka, a sredstva su osigurana iz budžeta Općine Teslić.

Nakon Doboja gdje videonadzor postoji već tri godine i Dervente i u Tesliću je  instalirano  14 savremenih kamera na isto toliko lokacija u gradu.

-Od toga dvije takozvane pametne kamere koje vrše prepoznavanje registarskih tablica i 12 drugih kamera koje vrše kontrolu i nadzor grada-kazao je načelnik PU Doboj  Slobodan Radinković.

Uz kontrolu učesnika u saobraćaju, videnoadzor  ima za cilj prevenirati i smanjiti broj prekršaja i krivičnih djela, ali i spriječiti uništavanje društvene imovine na javnim površinama.

-Na ovaj način su sada te tačke pokrivene i bilo ko ko se na ovaj način bude ponašao u budućnosti, moći će biti procesuiran i identifikovan-ističe teslićki načelnik Milan Miličević.

O društvenoj korisnosti projekta govori i podatak da je za samo četiri mjeseca probnog rada videonadzor u Tesliću  registrovao čak 1.100 prekršaja upravljanja neregistrovanim vozilom.

-To je, dakle, negdje u prosjeku oko 250 prekršaja mjesečno što smatramo velikim brojem i velikom neodgovornošću naših sugradjana za razliku od onih ljudi koji redovno plaćaju svoju registraciju i osiguranje-dodaje Radinković.

U instaliranje videonadzora Opština Teslić je iz budžeta investirala 40.000 maraka, a planirano je i njegovo proširenje. Afirmativa.ba