TK DOBOJ: ZAŠTO NAM ODLAZE MLADI  SPORTISTI, MAKSIMOVIĆ SE PRESELIO POD ZASTAVU SRBIJE

U sjeni sve intenzivnijeg odlaska mladih iz BiH, sve se manje govori o možda još većem i dugotrajnijem egzodusu mladih i nadarenih sprotista koji, po pravilu, nakon ostvarenih prvih zapaženih rezultata ispod bh. prelaze pod zastave, uglavnom susjednih zemalja Srbije i Hrvatske.

Odgovorni za sport ne čine ništa, a nacionalistima  u vlasti prebrojavanje krvnih zrnaca dodatno pomaže da i u ovom segmentu potkopaju multietničnost bh društva. Svi se sjećamo kako su Doboj i Bosna i Hercegovina prije dvije i po godine slavili povratak u domovinu Marka Maksimovića koji je, osvajanjem Evropskog  juniorskog prvenstva, zabilježio najveći uspjeh bh. tenisa u njenoj historiji. Godinama mladi teniseri iz Doboja osvajaju državno prventvo. Tradiciju su, i ove godine, u kategoriji do 12 godina, nastavili Adian Kurtčehajić i Sara Tripić. I Nikša Smiljanić je član bh. reprezentacije.

-Osjećaj je nevjerovatan igrati za svoju zemlju, gdje predstavljaš svoju zemlju. Stvarno, nevjerovatan osjećaj-kaže Smiljanić.

Spahić; Bez podrške države

Ovi mališani imaju sportske snove. I, kažu, spremni su ih dosanjati uz malo više podrške zemlje u kojoj su rodjeni i za čiju reprezentaciju, bar dok su mali, nastupaju.

-Moj cilj je da naporno radim i zalažem se i da jednoga dana postanem prvak svijeta-ne krije ambicije aktuelna prvakinja BiH do 12 godina Sara Tripić, članica TK Doboj.

-Ja bih rado igrao tamo u Srbiji jer, kao što kažu, uslovi su bolji. Ipak, kada bih ovdje imao iste uslove igrao bih za BiH-kaže bh, juniorski reprezentativac Nikša Smiljanić.

-Mislim da treba veća sredstva da se ulože u tenis i da bude bolja organizacija generalno. I, kada bi sve to bilo ja bih ostala tu-kaže Nikolina Kovačević.

No, vratimo se Marku Maksimoviću sa početka naše priče. Poput Ivana Dodiga koji brani boje Hrvatske, Maksimović je, nakon evropske juniorske titule, zbog nebrige države za vrhunski sport, karijeru nastavio preko Drine u kampu Novaka Djokovića.

-Gdje jednostavno sa državnog nivoa nije bilo sluha. Sad ću reći, jedno auto jednog ministra od 200, 300 hiljada maraka, rješava cjelokupnu priču bh. tenisa. Znači, govorim i o seniorskom i o juniorskom dijelu. Cjelokupna situacija u BiH, prvenstveno politička situacija treba da se malo promijeni. Mislim da neće. Mislim da ti ljudi, koji su trenutno na vlasti nemaju sluha  za sport-zaključuje trener TK Doboj Denis Spahić. Afirmativa.ba