TURSKA RAZMATRA DATUM OPERACIJE NA SJEVER

Iako je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan još prije nekoliko mjeseci najavio početak nove specijalne operacije na jugu države, odnosno sjeveru Sirije, protiv kurdskih snaga, Turska se još uvijek nije odlučila na ovaj korak.

U razgovoru za norveški list Aftenposten, turski zvaničnik i šef komunikacija Ureda predsjednika Fahrettin Altun je izjavio kako se još uvijek razmatra datum pokretanja operacije koja je prema mišljenju Erdogana neophodna za zaštitu južnih granica Turske.

“Možda postoje različiti pristupi u pogledu krize na terenu. Međutim, vjerujemo da je borba protiv terorizma zajednički sadržalac svih država koje žele mir i stabilnosti. Naravno, postoji određena razmjena ideja između država, ali na kraju krajeva, nijedan korak koji Turska preduzima ne podliježe ničijoj dozvoli ili pristanku. Odlučit ćemo sami kada ćemo pokrenuti novu operaciju”, rekao je Altun.

S obzirom na složene odnose u Siriji, Altun je odgovorio i da li će Turska morati dogovoriti s Rusijom detalje operacije.

“Odnosi Rusije i Turske imaju duboko ukorijenjenu historiju i krajnje su realistični. Iako postoje dobri odnosi u mnogim oblastima, normalno je da se dvije suverene države ne slažu u potpunosti o svim pitanjima”, poručio je Altun.

Kada je riječ o ulasku Finske i Švedske u NATO, Altun se je naglasio da su države obećale ispuniti određena obećanja, ali da proces još nije završen.

“Ako se uvjerimo da su obećanja ispunjena, njihovo članstvo će biti odobreno. Parlament je trenutno na odmoru i stoga i dalje ne možemo govoriti o konkretnom datumu kada bi ratifikovali ulazak država u NATO”, ističe zvaničnik