U BANJOJ LUCI ODRŽAN MITING „SRPSKA TE ZOVE“: DODIK GENOCID U SREBRENICI NAZVAO „GREŠKOM VOJSKE RS“

Na Trgu Krajine u Banjaluci održava se skup u organizaciji SNSD-a i partnerskih stranaka u Republici Srpskoj pod nazivom “Srpska te zove”. Pristalice vladajućih stranaka stigle su autobusima iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine, a prema navodima predsjednika NSRS Nenada Stevandića, stigli su i autobusi iz Srbije. Predstavnici opozicije u RS ranije su kazali kako neće prisustvovati “mitingu SNSD-a”, osim gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića koji je najavio svoj dolazak. Povod skupa je, kako su naveli, Rezolucija o genocidu u Srebrenici o kojoj će se raspravljati u maju u Generalnoj skupštini UN.

Obraćanjem Dodika i puštanjem balona u zrak okončan je skup u Banjaluci.

Dodik genocid u Srebrenici nazvao “greškom Vojske RS”

“Operacija Vojske RS 1995. godine u julu bila je greška u Srebrenici. Greška koja je iza sebe ostavila ogroman zločina. Ovo je trenutak kada u ime RS želim da svim stradalim izrazim poseban pijetet i njihovim porodicama saučešće. To je bio zločin na kraju rata nakon zamora, mržnje, stradanja i osveta, ali nije bio genocid”, rekao je Dodik i ponovo negirao genocid u Srebrenici.

Optužio je Njemačku kako želi da Rezolucijom o Srebrenici u UN-u “izbrisala njene zločine, ali i drugih i onih koji sada čine zločine i namjeravaju da ih čine u budućnosti”.

“Ovo nas trajno razdvaja i ne želimo da živimo s vama koji želite da kažete da je srpski narod genocidan”, rekao je Dodik i ponovo ponovio prijetnju o secesiji kazavši: “Nežemo živjeti s vama.”

Kazao je kako “RS nije inat već sloboda”. Kazao je i kako je “BiH greška koja nije trebala da postoji”.

Poručio je kako “RS neće ratovati”, ali i da će, ako Rezolucija o Srebrenici budu usvojena u UN-u, oni otići i provesti dan u Srebrenici.

“Da pokažemo da je naša i da je se ne stidimo”, rekao je Dodik.

“RS ne pripada BiH. Trebalo bi da BiH pripadne RS, ali su oni učinili sve da je to zgađeno i da od toga nema ništa”, rekao je Dodik ponovo negirajući Ustav BiH, ali i historijske činjenice.

Ponovo je prijetio otcjepljenjem s nadom da će Trump pobijediti, te naglasio kako ga “prijatelji poput Mađarske razumiju”.

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović kazala je kako su ovim skupom poslali poruku.

“Pojma vi nemate koliko nas ima na braniku. Nema malih i velikih žrtava. Nema kuće ni sprske, ni hrvatske ni bošnjačke koja nije tragedija. I ako mi koji obavljamo ovakve važne funkcije kažemo, onda očekujemo i od drugih. Očekujemo da kažu da sve majke isto plaču, da svi očevi i braća i sestre isto tuguju”, rekla je Cvijanović.

Brnabić: Nekada su vlasti u Srbiji uvodile sankcije RS, vremena su se promijenila

Predsjedavajuća Skupštine Srbije Ana Brnabić kazala je kako je Srbija uvijek bila i biće za poštovanje Dejtonskog sporazuma, ali da djeluje da su jedini koji su tu poziciju uvijek dosljedni držali.

 

“Uvijek smo bili meta prljavih napada i laži samo zato što nekome ne odgovara Srbija koja je ekonomski sve snažnija i brine o svom narodu. Moja druga poruka je da su se vremena promijenila. Nekada ste na vlasti u Srbiji imali one koji su uvodili sankcije RS i na Drini, pa su došli i oni koji su, kako im ko iz inostranstva naredi, hapsili Srbe. E danas su u Srbiji na vlasti ljudi koji će uvijek biti uz RS i naš narod. Ne moramo uvijek da mislimo isto i možemo da se ne složimo oko nekih stvari, ali ćemo uvijek da budemo zajedno”, kazala je Brnabić.

Vučetić o stradanju majke, oca i brata: Najteže mi je što nema pravde

Brano Vučetić iz sela kod Bratunca iznio je svjedočenje o ubistvu svoje majke kada je išla da donese namirnice i “komad hljeba”, a potom o napadu na selo Bjelovac. “Stradali su mi otac i brat koji je imao samo 17 godina. Nije bio vojna legitimna meta. Bio je dječak, ubili su ga na kućnom pragu. Mene su, kada sam prešao u kuću kod komšinice u kojoj su bile beba od sedam mjeseci i dijete od tri godine, ubacili su bombu u kuću. Zadobio sam 20 gelera u glavi”, rekao je.

Dodao je da ga najviše boli to što nije dobio pravdu za svoju porodicu.

Banjac vrijeđao Lagumdžiju, pripadnike LGBT…

Darko Banjac, predsjednik Narodne partije Srpske izvrijeđao Zlatka Lagumždiju, ali i Evropu nazivajući je “pe***skom* dok mu je iza leđa stajala pripadnica LGBT zajednice, predsjedavajuća Skupštine Srbije Ana Brnabić.

“Ne interesuje mi ni sankcije ni prijetnje tamo”, rekao je Banjac.

Kazao je kako iz Banjaluke trebaju poslati poruke mira, ali i da mu je “žao što se specijalna operacija Rusije nije proširila na sve fašiste i naciste i da to iskreno misli”.

Potom je vrijeđao pripadnike LGBT.

“Živjela matica Srbija i majka Rusija”, tako je okončao govor.

Kojić negirao genocid

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić kazao je kako su okupili kako bi “podigli glas protiv nepravde”. Negirao je genocid u Srebrenici citirajući izvještaj koji je NSRS danas usvojila. Također, rekao je kako se

Optužnicu protiv Dodika poistovijestio se “podizanjem optužnice protiv RS”.

“Očigledno smo živjeli u zabludi skoro tri decenije da žiivmo u miru, shvatili smo da rat nije prestao. Puške ne pucaju, ali nas Srbe svakodnevno ubijaju, ubijaju nam pravo na govor i nas porodice oslobađajućim presudama”, rekao je.

Stigao Draško Stanivuković, jedini visoki opozicionar na skupu

PDP-ovac Draško Stanivuković jedini je visoki opozicionar koji prisustvuje skupu “Srpska te zove”. Stigao je prije nekoliko minuta.

Na bini visoki zvaničnici RS i Srbije: “Napadnuti smo Rezolucijom”

Na bini na Trgu Krajine nalaze se visoki zvaničnici RS i Srbije koji su poručili da su “napadnuti” Rezolucijom o genocidu u Srebrenici koja će se razmatrati u UN-u. Skupu prisustvuje nekoliko desetina hiljada ljudi.

 

Izvor: N1