U BIH OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE U KANDŽAMA BIROKRATIJE

Iako je strateško opredjeljenje u svijetu smanjenje upotrebe fosilnih goriva i razvoj kapaciteta obnovljivih izvora energije, ni ovaj sektor u našoj zemlji, očito, ne može bez problema. Više od 170 vlasnika solarnih elektrana u FBiH su se suočili sa nizom problema zbog čega su formirali i strukovno udruženje. Iako je, potpisivanjem 76 ugovora o otkupu električne energije iz obnovljivih izvora  iz postrojenja u probnom radu i usvajanje u Federalnom parlamentarnu Nacrta Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije, načinjen korak u pravom smjeru, poučeni ranijim iskustvom, vlasnici solarnih elektrana ne kriju oprez. Vlasnici solarnih elektrana u FBiH se suočavaju sa dugim  procedurama i ćutanjem administracije kada je riječ o pribavljanju potrebne dokumentacije za puštanje u rad solarnih elektrana.

-Ministarstva nadležna ništa ne pokušavaju da urade. Vjerovatno imaju neki problem, a mi ne znamo koji je problem kod njih-kaže nam  Muharem Saračević, predsjednik skupštine UG „Green Energy“.

Ekspert u oblasti električne energije, bivši federalni premijer i direktor Elektroprivrede BiH, aktuelni predsjednik Udruženja elektroenergetičara BiH Edhem Bičakčić upozorava da Vlada FBiH u ovoj situaciji mora imati plan i znati šta da radi jer energije je na tržištu sve manje, sve je skuplja, zemlje u okruženju imaju rezervne planove, a zima dolazi.

-Federalna vlada nema jasnu eneregetsku strategiju i ne zna kako se postaviti u ovim okolnostima-upozorava Bičakčić.

Naredna  prepreka, kažu nam vlasnici malih elektrana, je Operator  za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju, koji djeluje u okviru Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

-Kada smo, na kraju, završili sve Operator niti odgovara, niti izdaje ugovore za elektrane od februara i ne znamo šta da radimo-pita se član UO udruženja Kemal Hadžić.

-Tačno je. Operator pola godine faktički nije ništa radio i sad se postavlja pitanje šta se čekalo?-pita se Edhem Bičakčić.

Iz Operatora, protiv kojeg ovih dana stižu  prve tužbe vlasnika solarnih elektrana,  ističu da rade prema važećim zakonima, napominjući da je, prema nalogu Vlade FBiH, naložena revizija ili poništenje 173 ugovora  o otkupu električne energije po garantovanim cijenama što je ovaj proces gotovo potpuno zaustavilo. Kako bilo, ovih je dana potpisano 76 ugovora o otkupu električne energije iz obnovljivih izvora  iz postrojenja u probnom radu što je korak naprijed, ali je ponudjena otkupna cijena za vlasnike malih elektrana neprihvatljiva.

-Prodajna za mikro je 0,28. Medjutim, od toga nema ništa, a pojavljuje se Elektroprivreda gdje nudi 0,10,74 pfeninga da otkupljuje-kaže član UO Udruženja i doskorašnji uposlenik EP BiH Fadil Begović.

Otkupna cijena za kwh ove energiju na tržištu je 70 feninga.

-To su basnoslovne zarade koje inkasiraju elektroprivrede.  Bilježimo da gotovi objekti i više od godinu dana čekaju priključak što je apsolutno nedopustivo-podsjeća Bičakčić.

Iako smo prije gotovo dva mjeseca uputili upit na adresu Elektroprivrede i resornog ministarstva, do danas nismo dobili odgovor. Važeći  Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije, čije izmjene su  godinama na čekanju, ovih  dana su, u formi Nacrta, dobile zeleno svjetlo u Parlamentu.

-To će trajati jasno je. To se u ovom mandatu Vlade neće ni donijeti-siguran je Bičakčiić.

Djelimičan spas u novonastaloj situaciji je povećan interes trgovaca strujom van BiH koji već potpisuju prve ugovore s registriranim proizvodjačima  o izvozuzelene struje.  Afirmativa.ba