U BIH SE ZBOG INERTNE VLASTI STOTINE MIKROELEKTRANA NE MOGU PUSTITI U POGON

Iako je strateško opredjeljenje u svijetu smanjenje upotrebe fosilnih goriva i razvoj kapaciteta obnovljivih izvora energije, ni ovaj sektor u našoj zemlji, očito, ne može bez problema. Više od 170 vlasnika solarnih elektrana u FBiH su se suočili sa problemom otkupnih cijena, a onda je situacija, kažu, postala neizdrživa jer nadležni više ne odgovaraju na upite, a procedure koje obično traju mjesec dana, sada se čekaju i po pola godine ili su potpuno zaustavljene.

Dok EU od BiH očekuje aktivnu ulogu u razvoju kapaciteta obnovljivih izvora energije, spremna da to i finansijski podrži, u našoj zemlji je i ovo  u velikom zastoju. Vlasnici mikroelektrana u FBiH su u ovom poslu potpuno zaustavljeni. Kako bi potaknuli nadležne da se proces odblokira formirali su svoje Udruženje.

-U ovom momentu, ne znam zbog čega, u Elektroprivredi BiH  je nemoguće dobiti bilo kakav papir. Počev od prethodne elektroenergetske saglasnosti pa dalje. Birokratrske procedure su do te mjere otežane da ljudi često odustaju od investicije-kaže nam predsjednik Udruženja „Green Energy“ u osnivanju  Almir Mujaković.

-Kada riješite elektroenergetsku saglasnost, dolazite u situaciju da vam treba brojilo. Na kraju, mi brojilo čekamo i do četiri i pet mjeseci. Nemoguće je da tog brojila nema Elektroprivreda BiH. Zaista je nemoguće objasniti ovu situaciju-dodaje član UO udruženja Kemal Hadžić.

NADLEŽNI BEZ ODGOVORA

Naredna, kažu nam vlasnici malih elektrana, nepremostiva prepreka je Operator  za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju, koji djeluje u okviru Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

-Kada smo, na kraju, završili sve Operator niti odgovara, niti izdaje ugovore za elektrane od februara. Tako da smo mi ostavljeni ovdje ni na nebu, ni na zemlji-JADA SE Hadžić.

-Nemoguće je od Operatora dobiti čak ni Ugovor o probnom radu. Zaista potpuno nejasna situacija. Ne znamo gdje da tražimo odgovore zašto se ovo dogadja, zašto je sve smišljeno zakomplicirnao i zaustavljeno i zašto nas svi, kao investitore ignorišu-kaže Mujaković.

-Sad se tu nalazimo u pat-poziciji. Niti dalje investirati, niti se povući. Znači, ministarstva nadležna ništa ne pokušavaju da urade. Vjerovatno imaju neki problem, a mi ne znamo koji je problem kod njih-kaže vlasnik solarne elektrane i predsjendik Skupštine Udruženja Muharem Saračević.

SVE PO ZAKONU – STIŽI PRVE TUŽBE

Iz navedenog Operatora, protiv kojeg ovih dana stižu  prve tužbe vlasnika solarnih elektrana,  ističu kako rade po važećim zakonima, napominjući da je, po nalogu Vlade FBiH, u toku revizija ili poništenje  173 ugovora  o otkupu električne energije po garantovanim cijenama koje su, od 2018.do 2020. godine,  s vlasnicima mikroelektrana sklopile ranije uprave Operatora.  Razloge ovako radikalne mjere, koja je gotovo zaustavila ovaj važan proces u našoj zemlji,  nismo uspjeli saznati. Iako smo prije mjesec uputili upit na adresu Elektroprivrede BiH i resornog Ministarstva, do danas nismo dobili odgovor. Upućeni su sigurni da je riječ o sumnjivim ugovorima, ali i pokušaju  naknadnog  korigiranja otkupne cijene struje uprkos činjenici da ih je ranije, uz saglasnost Ministarstva, u skladu sa Zakonom utvrdio  nadležni Regulator.

-Prodajna cijena za mikroelektrane  je 0,28 pfeninga za kwh. Medjutim, od toga nema ništa, a pojavljuje se Elektroprivreda gdje nudi 0,10,74 pfeninga da otkupljuje sad-ističe član UO Udruženja i 35 rukovodni radnik Elektroprivrede BiH Fadil Begović.

Važeći  Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije, čije izmjene su  godinama na čekanju, kažu vlasnici elektrana, propisuje da je oparator od mikoroelektrana do 23 kw  obavezan vršiti orkup struje po garantovanim cijenama  12 godina od puštanja u rad.  Djelimičan spas u novonastaloj situaciji mogao bi biti povećan interes trgovaca strujom van BiH koji će od 1. jula u BiH potpisati prve ugovore o otkupu struje.  Afirmativa.ba