U FBIH POČELA REALIZACIJA PROGRAMA ZAPOŠLJAVANJA

Federalni zavod za zapošljavanje (FZZZ) od danas je otvorio javni poziv za Program sufinansiranja zapošljavanja 2023, koji će biti otvoren od 27. do 29. marta ove godine,..

… a od 29. do 31. marta bit će otvoren drugi javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja samozapošljavanja Startup 2023.

– Za Program sufinansiranja zapošljavanja 2023, očekujemo da će se prijaviti do šest hiljada osoba, a po drugom programu sufinansiranja samozapošljavanja očekujemo da će biti obuhvaćeno oko dvije hiljade osoba – rekao je za Faktor Haris Čuljević, glasnogovornik FZZZ.

Od jutros Federalni zavod prima prijave poslodavaca za Program zapošljavanja iz svih kantona Federacije BiH. Na web stranici FZZZ-a objavljeni su svi detalji o načinu apliciranja, kao i važne napomene i redosljed koraka u postupku apliciranja na ove javne pozive.

– Sredstva za ovaj program izdvojio je FZZZ-e u iznosu 37,7 miliona maraka. Za zapošljavanje novih radnika apliciraju poslodavci koji su se ranije registrovali na našem web portalu – ističe Čuljević.

Na drugi javni poziv Program sufinansiranja samozapošljavanja Startup 2023, mogu se prijavljivati nezaposlene osobe koje se nalaze na evidenciji zavoda za zapošljavanje.

– Na ovaj javni poziv mogu se prijaviti osobe koje su se prijavile na biroe zapošljavanja i dan prije objave javnog poziva, kao i ostali nezaposleni koji su od ranije prijavljeni na biro za zapošljavanje. Nije važno kojoj kategoriji nezaposlenih pripadaju. Samozapošljavanje se odnosi i za one koji nemaju nikakvih kvalifikacija, kao i za one sa srednjom, višom i visokom stručnom spremom. Oni će se također prijavljivati preko online obrasca koji će biti dostupan na našoj web stranici. Za ovaj program zapošljavanja osigurano je 13 miliona maraka – rekao je Čuljević

Kako su ranije saopćili iz FZZZ-e ključne ciljne kategorije za zapošljavanje i samozapošljavanje su mladi, demobilizirani borci i žene, pa poticajne mjere obuhvaćaju poduzetništvo za mlade, za žene, te poduzetništvo za sve i za demobilizirane borce.