U ZAGREBU UBIJEN USKOKOV OPTIŽENIK

Zagrebačka policija izvijestila je kako je jutros oko 4:45 u klubu u Ulici Florijana Andrašeca na zagrebačkoj Trešnjevci došlo do ubistva.

Kako doznaje Jutarnji list, u klubu Mint ubijen je Tomislav Sabljo, Uskokov optuženik u akciji Tebra. Ubijen je nakon što je došlo do fizičkog sukoba više osoba.

Muškarac koji se dovodi u vezu s ovim kaznenim djelom je uhapšen i pod nadzorom policije. U toku su uviđaj i kriminalističko istraživanje, izvijestili su iz policije.

Jutarnji list piše kako je Sabljo bio naoružan. U njega je pucao redar Kristijan K. Ubio ga je s 4 metka u prsa.

Krajem 2021. godine došlo je do eksplozije stana na trećem spratu zgrade na Laništu pred stanom u kojem je bila žena s dvoje djece. Radilo se o supruzi Tomislava Sučića, bliskog saradnika noćas ubijenog Tomislava Sablje, i koji je zajedno s njima bio optužen u akciji Tebra.

Kako piše Telegram, Sablju je s više hitaca upucao redar nakon što je došlo do fizičkog obračuna.

Sabljo je uhapšen i optužen u akciji Tebra kao jedan od vođa zločinačke organizacije koja je krijumčarila drogu, palila aute i utjerivala dugove.

Sabljo, Tomislav Sučić, Đorđe Vuletić i još 17 osoba koje se povezuje s krijumčarskim lancem droge iz Albanije i Crne Gore, preko BiH do Hrvatske, uhapšeni su u julu 2019. godine u velikoj policijskoj akciji.

Nabavljali i krijumčarili marihuanu i kokain

USKOK sumnja da su Sabljo i Sučić od maja 2016. do sredine maja 2019. u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji okupili skupinu zbog nabave marihuane i njezina krijumčarenja.

Marihuana je najprije skladištena kod Ljubuškog u BiH, a potom uz pomoć granične policajke dopremana u Hrvatsku. Policajka je navodno sudjelovala i u dopremi droge kupcima u Dugopolje ili ju je u Vrgorcu predavala članovima skupine koji su je prevozili do Zagreba i Kupinca.

Drogu su zatim prodavali i drugim preprodavačima, a na taj je način, sumnja USKOK, u Hrvatsku prokrijumčareno najmanje 15.7 tona marihuane.

Palili aute, utjerivali dugove i pripremali napade

Navodni vođe skupine organizirali su i nabavu 1335 grama kokaina, čime su ukupno zaradili najmanje 84.6 miliona kuna.

Sabljo i Sučić optuženi su i da su s Vuletićem povezali šestero optuženika koji su zapalili najmanje četiri automobila i “pripremali napad na najmanje jednu osobu, prikrivali najmanje jedan ukradeni osobni automobil te protupravno naplatili dug od najmanje jedne osobe”, piše Index.

“USKOK je u optužnici predložio da se od okrivljenika oduzme protupravno stečena imovinska korist, pri čemu je za dvojicu okrivljenika predloženo prošireno oduzimanje imovinske koristi. Također je u odnosu na šestoricu okrivljenika predloženo produljenje istražnog zatvora”, objavilo je tužiteljstvo.

U srpnju 2021. godine optuženima u aferi Tebra, za narkobiznis na kojem su navodno zaradili čak 84.6 miliona kuna, deblokirana je imovina vrijedna 10 miliona kuna jer u roku od dvije godine nije potvrđena optužnica.

Opet završio u zatvoru

Sabljo je zbog Tebre u Remetincu bio od jula 2019. Izašao je 2. decembra 2021.

Tomislav Sabljo (40), nakon što je izašao iz pritvora u kojem je bio kad je uhapšen u akciji Tebra, dva puta je bio ponovo bio pritvaran. Prvi put u decembru 2021., ni sedam dana nakon što je izašao iz Remetinca, i drugi put u septembru 2022. U oba slučaja iza rešetaka se vratio zbog iznude ili pokušaja iznude, pisao je Večernji list.

Prvi je put ponovo uhapšen zbog sumnje da je pokušao iznuditi 77-godišnjaka, a drugi put je prijetio 33-godišnjaku i njegovoj porodici.