UDRUŽENJE SLIJEPIH I SLABOVIDNIH IZ TEŠNJA UGOSTILO KOLEGE IZ TK

Druženje u Tešnju

               UDRUŽENJE SLIJEPIH I SLABOVIDNIH  IZ TEŠNJA UGOSTILO KOLEGE IZ TK

Udruženje slijepih i slabovidnih gradjana u Tešnju, koje ukuplja stotinjak članova iz Tešnja, Doboj Juga, Maglaja i Usore, ugostilo je, na jednodnevnom druženju u prirodi,  četrdesetak kolega iz više općina TK. Epidemija korona virusa umnogome je otežala aktivnosti, a time i svakodnevni život ovoj populaciji.

-Loša strana TK, na što mi ne možemo utjecati, je loša transportna povezanost i samim tim je značajnije da smo uspjeli okupiti ljude ne samo iz Tuzle,  i iz drugih općina TK , izmedju ostalog iz Čelića, Kalesije i Gračanice-kaže Izvršna direktorica udruženja gradjana oštećenog vida iz Tuzle Tifa Tučić.

Uz druženje i razmjenu iskustava upriličena i sportska nadmetanja medju kojima i nogomet za slijepe i slabovidne osobe.

-Pored fudbala smo imali trčanje, potezanje konpca i još neke igre sa loptom. To je jako važno za poboljšanje orijentacije i koordinacije pokreta slijepih osoba i za njihov aktivizam-dodaje Tučić.

-Vidjeli ste još jednu od sportskih disciplina  za nas osobe oštećenog vida je potezanje konopca gdje se možemo takmičiti jedni izmedju drugih  i oni su odlučili da to prezentiraju na našoj općini, u našem Udruženju,  na našem stadionu i, evo, nadam se da smo bil idobri domaćini-kaže nam, u ime domaćina, Nihad Mujaković, predsjednik Udruženja slijepih i slabovidnih osoba u Tešnju.

Druženje su podržali Federalno ministarstvo za rad i socijalnu politiku i Ambasada SAD u našoj zemlji, a dobri domaćini su, uz tešanjsko Udruženje bili Općina i NK „Tošk“. Afirmativa.ba