UHAPŠENE DVIJE OSOBE ZBOG TRGOVINE LJUDIMA

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, su juče, 26. juna 2023. godine, u okviru operativne akcije “Hold” na području Gradačca realizovali pretres stana i drugih prostorija i pokretnih stvari na jednoj lokaciji.

Slobode su lišana dva lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo “Međunarodna trgovina ljudima” propisano Krivičnim zakonom BiH. Lica lišena slobode su sprovedena u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto 3000 KM, jedan laptop, dokumentacija i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da je počinjeno krivično djelo međunarodne trgovine ljudima.

Pretres je realizovan na osnovu usmenog naloga Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, a u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Službom za poslove sa strancima BiH.

Također u ovom predmetu je ostvarena i saradnja sa nevladinim organizacijama “Vaša Prava BiH” i Centar za pružanje usluga u zajednici “PUŽ” iz Tuzle, prenosi RTRS.