UKRAJINA RASTE OPASNOST ZA NUKLEARKU

Opasnost za nuklearnu elektranu Zaporižja na jugu Ukrajine, za čije se granatiranje Kijev i Moskva više od sedam dana međusobno optužuju, “svakim je danom sve veća”…

…istaknuo je gradonačelnik grada u kojem je elektrana.

“Opasnost je svakim danom sve veća”, rekao je u telefonskom razgovoru s AFP-om Dmitro Orlov, gradonačelnik Enerhodara, osudivši “pravi pravcati nuklearni terorizam” Rusije, koji “u svakom trenutku može završiti s neslućenim posljedicama”.

“Nuklearnu elektranu se svakog dana i noći granatira iz okupiranih sela”, dodao je te rekao da je “situacija ozbiljna i najviše zabrinjava to što nema procesa deeskalacije”.

Enerhodar, kao i nuklearku Zaporižja, ruske snage su zauzele početkom ožujka. Dmitro Orlov, odan Kijevu, sklonio se u Zaporižju, veliki grad na tom području. Po njegovim riječima, granatiranje Enerhodara počelo je u posljednja 24 sata, “što se ranije nije dogodilo”, te je u nedjelju ubijen civil, 45-godišnji muškarac.

Nuklearka Zaporižja na meti je granatiranja od prošlog tjedna, za što se dvije strane međusobno optužuju, potičući strah od nuklearne katastrofe, zbog čega se u četvrtak sastalo UN-ovo Vijeće sigurnosti.

Kijev optužuje Moskvu da elektranu koristi kao bazu za napade na koje ukrajinska vojska ne smije odgovoriti. U subotu navečer ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij osudio je “rusku ucjenu” elektranom.