UKRAJINSKI SAJBER KRIMINALCI IZ BIH IZNIJELI 2,5 MILIONA EURA

Privredni subjekti iz FBiH ne pridaju pažnju sistemima zaštite kompjuterskih jedinica koje posjeduju. Zbog toga je područje Federacije BiH primamljivo sajber kriminalcima, a slabosti kompjuterskih sistema uočila je sedmočlana kriminalna grupa iz Ukrajine koja je podizala novac sa bankomata Sberbank BH isključivo na području Federacije BiH jer su znali da je na području Republike Srpske implementiran drugačiji sistem zaštite i način pristupa internetu.

Ukrajinski državljani Dmytro Boiko (40) i Oleksandr Zaitsev (59) pred sudskim vijećem Kantonalnog suda u Tuzli nedavno su nepravosnažno osuđeni na kaznu zatvora zbog počinjenja krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom kompjuterska prevara.

Boiko je osuđen na pet, a Zaitsev na četiri godine zatvora, ali u Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona nisu zadovoljni presudom i uložit će žalbu.

Oni su uhapšeni su u Bihaću kada su sa bankomata Sberbank BH podigli 100.000 KM. Novac je oduzet od Boika i Zaitseva i vraćen vlasnicima, ali je ostatak sa 24 bankomata Sberbank BH u iznosu od 2.5 miliona KM izvezen iz BiH u inostranstvo, najvjerovatnije Ukrajinu.

Razrađenu šemu pljačke bankomata na području Federacije BiH razotkrili su Federalna uprava policije i druge policijske agencije, a istraga je vođena pod palicom Kantonalnog tužilaštva TK. Istraga je vođena protiv sedam ukrajinskih državljana, ali njih petorica su nedostupna bh.pravosuđu pa je optužnica iz Kantonalnog tužilaštva TK proslijeđena ukrajinskim agencijama za provođenje zakona i pravosudnim institucijama.

U međuvremenu je počela invazija Rusije na Ukrajinu, koja traje, a Sberbank BH, pod tim nazivom, više ne postoji u Bosni i Hercegovini. Boiko i Zaitsev nepravosnažno osuđeni Ukrajinci, odlukom Kantonalnog suda Tuzla ostaju još devet mjeseci u pritvoru, odnosno do izricanja pravosnažne sudske presude.

Optužnica Kantonalnog tužilaštva TK i presuda Kantonalnog suda Tuzla prve su takve vrste kada je u pitanju međunarodni sajber kriminal. Prijava pravnih i fizičkih lica o pljački s njihovih žiro – računa ima još nekoliko, ali se istraga vodi pod NN izvršiocima jer se ne može utvrditi ko je izvršilac krivičnog djela.

Zbog učestalih sajber napada Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Kantonalna privredna komora u ovoj godini realizovali su kampanju „Sigurni na mreži“. U fokusu je bila edukacija uposlenika u privrednim subjektima koji su potencijalna meta organizovanih grupa kriminalaca zbog poslovnih transakcija u inostranstvu.