UKRAJINSKI TRENERI ŠUTIRALI DJECU IZ SARAJEVA

Sa dječijeg “Dalmatinko kupa” u Splitu diskvalifovana je ekipa Šahtjora (U-14) zbog fizičkog napada na sarajevsku Spartu u polufinalu turnira.

Naime, u polufinalnoj utakmici između sarajevske Sparte i ukrajinskog Šahtjora iz Donjecka došlo do “preagresivnog ponašanja malih fudbalera iz Ukrajine, prekršaji su postali prežestoki za uzrast do 14 godina, a takvom ponašanju se pridužio i stručni štab Ukrajinaca”.

Međutim, sada su se pojavile još šokantnije informacije, kako su djecu iz Sarajeva tukli i treneri ukrajinskog kluba.

Direktor fudbalske škole Sparta Amil Šukalo za N1 je ispričao detalje ovog nemilog događaja i potvrdio da je čak pet igrača Sparte moralo potražiti medicnisku pomoć.

“Ukrajinski tim od početka utakmice bio je agresivan, stalno su udarali našu djecu bez lopte što je sudija utakmice pokušavao nekako da obuzda. Do nemilog događaja bilo je nekih dvadesetak takvih situacija. Gazili su naše igrače, udarali ih laktovima i stalno se ponašali agresivno. Početkom drugog poluvremena tokom izvođenja slobodnog udarca jedan od ukrajinskih igrača bez ikakvog je povoda gurnuo jednog našeg fudbalera rukama u prsa. Djeca su se pokoškala, vidio sam kako njihovi treneri ulaze u teren misleći da će smiriti situaciju”, rekao je Šukalo za N1.

Kako im je ispričao direktor ŠK Sparta sve se odigralo za pola minute.

“Vidio sam kako njihovi treneri udaraju naše igrače, brutalno, bez imalo zadrške. Ni njihovi dječaci nisu bili ništa manje agresivni. Njih 25 na naših deset igrača. Bio je to stampedo. Jednostavno su ih pregazili. Krvnički su ih šutirali dok su ležali na podu. Ja ovo nikad u životu nisam vidio. Šokiran sam”, priča Šukalo.

Nakon što je obezbjeđenje i osoblje ŠK Sparta uspjelo smiriti situaciju utvrđeno je da je pet dječaka dobilo ozbiljne povrede zbog čega su morali obaviti ljekarske preglede.

“Pet dječaka je završilo u bolnici, jedan ima slomljen zub, drugima su od šutiranja nagnječena rebra, jedan dječak je teško disao. Neki su dobili udarce u glavu zbog čega smo morali obaviti snimanja i ostale pretrage u bolnici”, rekao je Šukalo.

Šukalo je na kraju razgovora još jednom istakao zahvalnost organizatorima turnira. Sparta svoju finalnu utakmicu nije odigrala, ali je zajedno sa ekipom Solina sa kojima je u normalnim okolnostima trebala odigrati finale podigla pobjednički pehar.