UPFBIH I SSS BIH TRAŽE DA SE USVOJE IZMJENE ZAKONA KOJIM BI SE PRIMANJA RADNICIMA POVEĆALA

Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine i Savez samostalnih sindikata BiH zatražili su od rukovodstva Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da na dnevni red sjednice zakazane za 15. mart/ožujak 2023. godine hitno uvrste Prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o doprinosima FBiH i Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o porezu na dohodak FBiH.

U urgenciji-pismu koje je Udruženje poslodavaca u FBiH uputilo Mirjani Lepić-Marinković, predsjedavajućoj i potpredsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edini Gabeli i Mladenu Boškoviću navodi se da su radni materijali za ovu tačku dnevnog reda dostavljeni još krajem prošle godine od strane ovlaštenih predlagača, a da prema javno objavljenoj najavi sjednice zakazane za 15.3.2023. godine ovi prijedlozi nisu uvršteni u dnevni red zasjedanja.

UPFBiH i SSS BiH još jednom ukazuju na značaj Prijedloga Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o doprinosima i Prijedloga Zakona o dopuni Zakona o porezu na dohodak i na potrebu uvrštavanja istih na dnevni red predstojeće sjednice i njihovo hitno usvajanje.

„Predloženi Zakoni su veoma korisni za cjelokupnu društvenu zajednicu i njihovo usvajanje omogućilo bi brzu reakciju u kojoj nijedan od socijalnih partnera (vlast, sindikati, poslodavci) ne bi pretrpio štetu, nego bi svi imali direktnu i indirektnu korist. Usvajanjem predloženih izmjena i dopuna zakona zaposlenima u realnom sektoru kroz brza povećanja njihovih primanja, pomoglo bi se da lakše podnesu povećane troškove života i inflaciju, a istovremeno barem dijelom zaustavio bi se odlazak kvalifikovane radne snage iz BiH što je sve veći problem u čitavoj BiH“, navodi se u pismu.

UPFBiH i SSS BiH podsjećaju da su bez opravdanih razloga izgubljena dva mjeseca ove poslovne godine, a nisu stvoreni uvjeti za povećanje plaća radnicima, te se i dalje nastavlja trend nemotivisanosti i odlaska radnika iz naše države zbog niskih primanja i nestimulativnih uslova rada.