UPOSLENICI U DOMU ZDRAVLJA KONJIC STUPILI U GENERALNI ŠTAJK

Članovi Nezavisnog sindikata radnika zdravstva Doma zdravlja Konjic (medicinske sestre, tehničari, nemedicinski kadar) jutros u osam sati stupili su u generalni štrajk.

Štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a uposleni traže isplatu dvije bruto plaće i naknade za august i septembar, koje menadžment Doma zdravlja Konjic duguje radnicima, te garanciju da će u budućnosti na vrijeme dobijati lične dohotke.

“Štrajk će trajati do daljnjeg, odnosno do ispunjenja naših zahtjeva. U tom periodu primat ćemo samo hitne slučajeve. Krajnje je vrijeme da naš menadžment počne raditi svoj posao, da konačno počne sa sanacionim programom koji će ustanovu povući iz mulja”, istakao je Amer Kerić, predsjednik Nezavisnog sindikata.

Prema njegovim riječima, u toku dana u štrajk će stupiti i više od 95 posto ljekara ove zdravstvene ustanove, te da je toku njihov prelazak iz doktorskog u Nezavisni sindikat radnika zdravstva.

“Ljekari su nezadovoljni odlukama njihovog sindikata i oni su sami odlučili da nam se pridruže. Moram kazati da je Sindikat ljekara poprilično nevješto vodio svoje sindikalne aktivnosti. Imali su anketu u kojoj su trebali odgovoriti na pitanje – da li su za štrajk ili ne? Puno više od polovine članstva izjasnilo se da su za štrajk. Međutim, pošto je izigrana želja većine, oni su jutros donijeli odluku da istupe iz sindikata i priključe se nama”, objasnio je Kerić.