UPRKOS PRESUDAMA USTAVNOG SUDA-OBILJEŽEN DAN RS

Obilježavanje 9. januara uprkos presudama Ustavnog suda

Obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim već je počelo jučer u Banjaluci, a danas je prvi put  upriličen defile na ulicama Istočnog Sarajeva.U Banjaluci je upriličen defile nazvan “Hod časti” koji je krenuo od Gradske uprave prema Parku „Petar Kočić“.

Pojačane su policijske aktivnosti u zemlji, a nadležni su najavili da se kontinuirano poduzimaju mjere i radnje u zaštiti sigurnosti građana. Intenzivirana je i razmjena sigurnosno-interesantnih informacija sa svim policijskim agencijama i Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, te pojačano prisustvo policijskih službenika.

Misija EUFOR-a u Bosni i Hercegovini nastavit će izvršavati svoje zadatke u skladu s mandatom koji mu je dat, a politika EUFOR-a je da ne komentara operativna pitanja u zemlji, rečeno je u odgovoru na pitanje o sigurnosnoj situaciji u BiH.

Iako najavljen, danas u u Banjaluku nije stigao patrijarh srpski Porfirije, a kao razlog odgađanja posjete navode se zdravstveni problemi.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će sa nekim ministrima biti u Istočnom Sarajevu na centralnoj manifestaciji povodom Dana Republike Srpske i da to nije usmjereno protiv BiH.  Odbacio je optužbe da svojim odlaskom u Istočno Sarajevo ruši teritorijalni integritet Bosne i Hercegove. „Ne znam zašto bi to bilo usmjereno protiv BiH. Da budemo načisto, Republika Srpska nije samo tvorevina našeg naroda. To je i Dejtonska tvorevina, ustavna tvorevina. To nije izmislila Republika Srpska niti neko u Beogradu, Banjaluci ili na Palama“, rekao je Dačić.  On je dodao da je „to bio jedini način da BiH opstane kao država koja se temeljila na tri ravnopravna naroda i entiteta“.

Opozicione političke partije u Crnoj Gori, Islamska zajednica u Crnoj Gori, ali i dio javnosti oštro je reagovao na vijest da su ministar finansnija u Vladi Crne Gore Aleksandar Damjanović i ministar pravde Marko Kovač prisustvovali svečanoj akademiji obilježavanja Dana Republike Srpske u Banjaluci. Iz najveće opozicione stranke, Demokratske partije socijalista (DPS), poručeno je da je prisustvo ministara pravde i finansija Kovača i Damjanovića akademiji u Banjaluci još jedna potvrda antievropskog karaktera Vlade Dritana Abazovića.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je na svečanoj akademiji povodom neustavnog Dana RS, ponovo govorio o samostalnosti ovog bh. entiteta, prozivao visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta, ali i veličao osuđene ratne zločince, ne spominjući im imena.

U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci jučer je u sklopu obilježavanja neustavnog “Dana Republike Srpske” 9. januara upriličena dodjela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima pa se tako na tom spisku našao i predsjednik Rusije Vladimir Putin. Uslijedila je reakcija ambasadora Ukrajine u Hrvatskoj rekavši da je “terorista odlikovao teroristu.”

federalna.ba