USKORO ZAVRŠETAK RADOVA KROZ TUNEL IVAN

Završetak radova na novom tunelu Ivan planiran je krajem augusta ove godine kada bi izvođač trebao kompletirati i izvršiti primopredaju okončanih radova investitoru (JP Autoceste FBiH).

Do stavljanja ove poddionice u funkciju (Tarčin – Ivan, LOT2, tunel Ivan) i njenog otvaranja za saobraćaj, kako su napomenuli iz Autocesta FBiH, neophodno je izvršiti tehnički pregled kompletne poddionice koji vrši posebna komisija formirana od Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Na osnovu izvještaja te komisije, potrebno je pribaviti i upotrebnu dozvolu koja je preduvjet za puštanje u promet tog dijela autoceste.

EU daje dodatnih 45 miliona eura bespovratnih sredstava za Koridor Vc

Sve to su procedure koje iziskuju neophodan vremenski period tako da bi, ako ne bude nepredviđenih situacija, ova poddionica mogla biti otvorena krajem septembra ove godine.

Vlada FBiH i JP Autoceste FBiH rade na ubrzanju radova na Koridoru Vc, te nastoje prevazići probleme nastale usljed globalne svjetske krize i poremećaja u snabdijevanju sa građevinskim materijalima.

Ugovor o izgradnji autoceste na Koridoru Vc dionica Tarčin – Konjic, poddionica Tarčin – Ivan, LOT 2, tunel Ivan potpisan je 28. oktobra 2019. godine.

Vrijednost ugovora za izgradnju tunela Ivan je 57.628.570,37 eura bez PDV-a, a sredstva su osigurana putem Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u visini od 50 miliona eura i bespovratnim sredstvima Evropske unije u visini od 11,4 miliona eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF).