USORA: 70.“SRPANJSKI SUSRETI“, NA 26. FESTIVALU MLADOST PROTIV OVISNOSTI POBIJEDILA ANA MATOŠEVIĆ

USORA: 70.“SRPANJSKI SUSRETI“, NA 26. FESTIVALU MLADOST PROTIV OVISNOSTI POBIJEDILA ANA MATOŠEVIĆ

U okviru kulturno zabavne manifestacije „Srpanjski susreti“ koja se u Usori održava 70. put, i ove je godine, uz podršku Općine i Vlade ZDK, održan 26. dječiji muzički festival „Mladost protiv ovisnosti“. U reviji pjesme, plesa,  igre i glume, nastupilo je 12 mladih muzičara iz ovog dijela naše zemlje.

Već više od četvrt stoljeća mlade muzičke nade iz Usore, Tešnja, Doboja, Teslića, Doboj Juga i drugih mjesta iz ovog  djela naše zemlje, marljivo se pripremaju za nastup na ovom tradicionalnom  muzičkom festivalu za najmladje.

-Naša plesna grupa se marljivo priprmala u našoj knjižnici. Pripremili smo pjesmu  od Tajči, „Hajde da ludujemo ove noći-kaže Sofija Kulaš koja je ove godine dobila nagradu za najbolji scenski nastup.

Osnovni cilj i poruka festivala je da se što više mladih educira i udalji od poroka savremenog društva poput narkomanije, konzumiranja nargile i  duhanskih proizvoda, alkohola, ali  i pretjerane i neprimjerene upotrebe interneta i društvenih mreža.

-Ovdje smo da još jednom ukažemo na značaj borbe protiv ovisnosti i koliko su važne ove aktivnosti i promovisanje zdravih stilova života i da pohvalimo organizatora što imaju svijest kao lokalna zajednica-kazala je psihologinja Lejla Šaćirović, inače stručni saradnik za rehabilitaciju u JZU Zavod za bolesti ovisnosti ZDK.

Nije uvijek bilo lako, kažu organizatori. Ponekada se, vele pitaju, koliko su uspjeli opravdati sam naziv festivala koji je ove godine počeo minutom šutnje i odavanjem pošte djeci, žrtvama nasilja i poroka savremenog društva.

-Koliko smo mi, u ovih 26 godina, uspjeli da ta naša neka poruka padne na plodno tle. Mislim da smo uspjeli ako smo bar jedno dijete okrenuli na pravi put, a za ove godine samo preko ove scene prošlo je njih preko 300-kaže član Organizacijskog odbora Festivala Ivica Bošnjak.

Matošević: škola na prvom mjestu

A, pomogli su mnogima da razumiju čaroliju muzike, vrijednost novih poznanstava i uspstavljenih prijateljstava. Ovi mladi ljudi vole pjesmu, ali nisu sigurni da će im muzika biti i životni poziv. Ispred Arnesa Osmića i Ajle Smailbegović ove je godine prvo mjesto pripalo Ani Matošević iz Usore. Nije sigurna da će joj pjevanje i muzika biti i životni poziv.

-Pa, vjerovatno i ne, ali  sigurna sam  da ću se ovim baviti kao jednim hobijem. Školovanje, obrazovanje, diploma i kompetencije bit će, ipak, na prvom mjestu-kazala nam je Ana.

Za najsupješnije su dodijeljene pohvale i novčane nagrade. Recimo i to da je nagradu publike osvojio Arnes Osmić, dok je najmladja učesnica ove godine Lea Markaj. U revijalnom djelu su nastupile Jasna Botić i Adna Smailbegović, a pozorišnu predstavu „Princeza na zrnu graška“, na otvorenoj sceni u Žabljaku,  izvelo je BNP iz Tešnja. Afirmativa.ba.