VEČERAS POČINJE SARAJEVO FILM FESTIVAL

  1. Sarajevo Film festival večeras će biti svečano otvoren u sarajevskom Narodnom pozorištu, gdje u 20 sati počinje projekcija dokumentarnog filma “Poljubite budućnost” reditelja Nenada Čičina-Šaina.

Njegova piča za  koju je zajedno s Billom Carterom napisao i scenarij, zapravo je svojevrsna oda čudu i duhu  sarajevskog  otpora tokom opsade grada 90-tih godina prošlog stoljeća, te gradskoj alternativnoj  sceni čija je kruna posljeratni koncert irske grupe U2, na Koševu 1997. godine.

O proslavi teško osvojene slobode i pobjede nad nacionlizmom govori kompletna misija i vizija najveće filmske smotre u Jugoistočnoj Europi, gotovo tri decenije zasnovana na radu, trudu i znanju  grupe entuzijasta okupljenih oko Obala Art Centra, koji su  iz opkoljenog grada svijetu odaslali  poruku – da je i u nehumanim uvjetima moguće preživjeti  snagom kosmopolkitskog duha umjetnostii i kulture.

Svi će zajedno tokom osmodnevne filmske magije uživati u 230 filmova, razvrstanih u 18 festivalskih programa a laureati će se tražiti u takmičarskim selekcijama za igrane, dokumentarne, kratke i studentske filmove.

 

Federalna.ba