VEĆI PODSTICAJI ZA ZAPOŠLJAVANJE I SAMOZAPOŠLJAVANJE PRIPADNIKA BRANILAČKE POPULACIJE U ZDK

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na 15. sjednici, usvojila je Program podsticaja zapošljavanja pripadnika branilačke populacije putem zapošljavanja u pravnim licima vrijedan 140.000 KM i Program podsticaja samozapošljavanja pripadnika branilačke populacije za 2023. godinu, za koji je predviđen iznos od 745.000 KM.

Ministar za boračka pitanja, Adnan Sirovica, rekao je da je podsticaj za zapošljavanje branilačke populacije u pravnim licima povećan sa 7.200 KM na 9.600 KM po jednom novozaposlenom radniku sa NK, KV, SSS ili VŠS spremom, dok podsticaj za zapošljavanje radnika sa VSS, koji je ranije iznosio 9.600 KM, sada iznosi 10.800 KM. Obaveza poslodavca je da radnike zaposli najmanje 24 mjeseca.

Povećan je i iznos podsticaja za samozapošljavanje branilačke populacije, kroz programe “Prvi biznis” i “Biznis plus”.Korisnici programa “Prvi biznis” će za pokretanje biznisa dobiti podsticaj od 10.000 KM, umjesto dosadašnjih 8.000 KM, a bolji benefiti očekuju i poslovne subjekte, koji su pokrenuti prethodnih godina uz podršku Ministarstva za boračka pitanja.Pored dosadašnje dvije varijante ovog programa – „A“ i „B“, uvedena je i treća varijanta namijenjena subjektima koji su izmirili obavezu plaćanja poreza na dobit.

„Varijanta “A“ podrazumijeva podsticaj od 7.000 KM za dosadašnje korisnike programa, koji su zaposlili jednog ili više radnika, „B“ varijanta je namijenjena korisnicima, koji su zadržali poresku registraciju i izmirili poreske obaveze, a oni će moći dobiti podsticaj od 1.000 KM, dok je varijanta „C“ usmjerena na firme, koje su platile porez na dobit i moći će ostvariti podsticaj u rasponu od 1.000 do 5.000 KM“, rekao je ministar Sirovica.

Najavio je da će Ministarstvo za boračka pitanja naredne sedmice raspisati javni poziv za dodjelu podsticaja po ova dva programa.