VELIKA POBJEDA BOSNE I HERCEGOVINE

Muška košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je u dvorani Mirza Delibašić u Sarajevu u susretu drugog kola završne faze kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo pobjedila Francusku! Na kraju je bilo 96:90.

U regularnom dijelu bilo je 76:76, a Francuzi su u posljednim sekundama izborili produžetke. Naši košarkaši pokazali su zube favorizovanim Trikolorima, nisu se predavali i na kraju su nagrađeni trijumfom. Treba reći da je naš tim imao i veliku podršku s tribina, gdje se okupilo oko 5.000 ljubitelja košarke.

Furiozan početak naših košarkaša. Raspoloženi Halilović, Musa, Nurkić i Robertson izluđivali su Francuze. Naš tim je vodio tokom čitave prve četvrtine. Na koncu prve četvrtine rezultat je glasio 28:14.

U drugoj četvrini Francuzi su donekle konsuldovali svoje redove. Igralo se praktično koš za koš. Naši košarkaši skoro četiri minute nisu dozvoljavali Francuzima da nam istope veliku prednost.

Ipak, Trikolori su pokazali klasu te su napravili seriju od čak 15:0. U tim trenucima rezultat je bio neriješen 33:33. Musa pogađa trojku čime je donekle prekinuo agoniju našeg tima. Francuzi nastavljaju da pogađaju te pri kraju prve četvrtine dolaze u vodstvo (38:40). U istom ritmu nastavljaju do kraja prve dionice. Na poluvremenu rezultat je glasio 38:46.

Nakon raspada igre bh. tima, u trećoj četvrtini naši košarkaši prave seriju od čak 20:0 te nakon dugo vremena ponovo imamo prednost – bilo je 59:51. Francuzi više od devet minuta nisu postigli koš! Serija o kojoj će se još dugo pričati.

Crnu seriju Trikolori su konačno prekinuli u četvrtoj četvrtini. Ponovo se igrao koš za koš. Francuzi potom prilaze na svega tri poena razlike, ali naši novom trojkom ponovo odlaze na plus šest – 74:68. Već se tada dalo naslutiti da nas čeka dramatična završnica.

Francuzi uzvraćaju s tri poena, a druge strane Nurkić nas drži na plus pet. Francuzi 24 sekunde prije kraja dolaze na minus dva, da bi u posljednim sekundama izjednačili i izborili produžetke.

I u produžecima izjednačena igra. Na kraju prvog produžetka Francuzi su mogli završiti utakmicu, ali prave prekršaj u napadu te se s 83:83 otišlo u drugi produžetak.

U drugom dijelu nastavila se drama. Kamenjaš je pogodio u dva navrata, nakon čega Lazić pogađa trojku i idemo na plus šest 23,5 sekundi do kraja. Na kraju je bilo 96:90. Bravo, Zmajevi!