VESNA BOŠNJAK IZ USORE-UZGAJA 140 SORTI PARADAJZA I 70 PAPRIKA

Vesna Bošnjak iz Usore

 

                  UZGAJA 140 SORTI PARADAJZA I 70 PAPRIKA

 

Poljoprivredna proizvodnja je fabrika na otvorenom, kazat će vam poljoprivrednici.  Iako, zbog dugotrajne suše već zbrajaju štete, Vesna Bošnjak iz Sivše u Usori  medju brojnim  kulturama,  na ekološki prihvatljiv način, uzgaja i 140 sorti paradajza medju kojima je i onaj crne boje.

Vesnina bašta nadaleko je poznata po brojnim vrstama paradajza. Ove godine uzgaja 140 sorti. Dogodine planira 200.  Iako je posljednjih decenija paradajz gotovo nemoguće proizvesti na otvorenom, Vesna upravo to čini i to bez hemijskih preparata i sredstava za zaštitu.

-Tu je žuti, crveni, tigrasti. Oblik paprike, oblik oka, oblik suze.  Svaki ima svog kupca i svaki ima okus za sebe.  Niti je isti na oko, niti je isti po ukusu-pojašnajvam nam Vesna.

Vesnina bašta više podsjeća na botanički vrt nego na komercijani zasad.

-Salate su bile i prošle, špinat skinut, blitva skinuta. Trenutno su tu paprika, paradajz i gorka dinja. Ima paprika nekih 70-tak sorti. Što ljutih, što slatkih, što chili papričica, feferonki-kaže Vesna.

Sa malinom je, kaže Vesna uvijek neizvijesno. Ako rodi, loša je otkupna cijena i obratno, a radnu snagu za berbu, kaže Vesna,  pronaći je sve teže.

-Uvijek je nešto. Cijena je extra, ali je malina loša. Prošle je godine suša uništila korijen, a, a isto tako i ove godine, bez obzira na navodnjavanje sadnica sama pukne. Imam dvije žene iz Doboja mi dodju po potrebi  da rade. Ovdje tražiš radnika. Neće niko-priča Vesna Bošnjak.

Vesna je odavno odlučila prekinuti saradnju s nakupcima i otkupljivačima i sama pronaći plasman za svoje proizvode. Putem fb stranice „Vesnina bašta“ sama pronalazi kupce i za sada nema problema.

-Ah, pa nemam problema zato što jednostavno moraš sam da se nametneš. Pitaš, tražiš. Kada kupi jedno preko njega kupi drugo.  Eto tako, spakujem odvezem i tako-veli naša domaćica.

I ove godine Vesna dio poljoprivrednih proizvoda proda na parceli, dio na dobojskoj Zelenoj pijaci, a ostatak osuši, preradi i ,opet, proda kao zimnicu. Afirmativa.ba